Odoraș.

Odoraș.

Tedi

Câteva reguli de fierbere a crupelor și leguminoaselor pentru garnituri perfecte

Câteva reguli de fierbere a crupelor și leguminoaselor pentru garnituri perfecte

Crupele sunt diferite, la fel ca şi leguminoasele, de aceea nu există o regulă comună pentru prepararea garniturilor. Specialiștii portalului informativ despre alimentație sănătoasă și sport, omactiv.md, menționează că sunt însă câteva recomandări comune pentru prepararea crupelor și a leguminoaselor ca garnitura să iasă perfect.

 

Crupe

 

 

Măsoară crupele nu după greutate, ci după vas (cană, pahar, lingură).

Unele din ele se vând în pachete porţionate. Atunci nu ne interesează raportul exact dintre crupe şi apă – acoperim pachetele complet cu lichid şi nu avem nicio grijă. Timpul de preparare la fel este indicat pe ambalaj. Fixează timpul de preparare imediat după ce a dat în clocot. Dacă vei adăuga apă clocotită în crupă sau invers, atunci fixează timpul din acest moment. Uneori poate să fie nevoie de mai mult sau de mai puţin timp – aşteaptă până apa se va evapora complet. Doar fulgii de ovăz pot avea o consistenţă mai puţin densă.

Fulgi de ovăz // apă rece // 1:2-2.5 // 15 minute

Arpacaş // apă clocotită // 1:3 // 60 de minute

Crupe de grâu // apă clocotită // 1:3 // 45-50 de minute

Bulgur // apă clocotită // 1:2 // 15 minute

Hrişcă // apă clocotită // 1:2 // 15 minute

Cuscus // apă clocotită // 1:1 // 5-10 minute (fără foc, sub capac)

Orez alb // apă clocotită // 1:2 // 15 minute; sau // apă rece // 1:2 // 10 minute

Crupele mai puţin populare cum ar fi quinoa, orezul negru sau sălbatic şi altele cel mai probabil vor avea indicat pe ambalaj modul de preparare.

 

Leguminoase

 

 

Toate leguminoasele se spală în apă rece, se aleg şi se înmoaie pe noapte. Toate, în afară de linte, se fierb într-o cantitate mare de apă, adăugând lichid treptat, în măsură ce acesta se evaporă. Peste leguminoase se toarnă apă rece, de aceea timpul de preparare se fixează din momentul ce a dat în clocot.

Fasolele // 40 de minute – 2 ore (în dependenţă de soi şi de cât de bine s-au înmuiat)

Mazărea // 1,5 – 2 ore

Năutul // 60 de minute

Lintea // 1:2 // până la 40 de minute (sau poate mai puţin, în dependenţă de soi)

 

Procesul de fierbere

Nu fierbe terciurile şi leguminoasele la foc mare. Apa trebuie să fiarbă încet ca să nu să se evapore înainte de timp. Adaugă sare din belşug după ce apa a dat în clocot la fierberea crupelor (dar nu şi a leguminoaselor!). În cazul leguminoaselor situaţia e alta, adaugă sarea la sfârşit, pentru ca boabele să nu rămână tari.

Nu amesteca toate terciurile. Hrişca, orezul, terciul de grâu, cuscusul şi alte crupe de acest gen nu necesită nicio acţiune în timpul fierberii. Doar risotto, pentru a obţine o textură cremoasă, dar acesta este un fel de bucate aparte, ci nu o garnitură.

Leguminoasele nu se amestecă neapărat, aceasta nu va avea niciun efect, însă nici nu va face vreun rău.

 

Detalii.

Din copilărie ştim că terciul e mai gustos dacă este dres cu o bucată bună de unt. O cantitate nu prea mare de unt cu fracţia de grăsime de 82,2% va fi benefică. Dar o cantitate nu prea mare. Încearcă să înlocuieşti untul cu ulei vegetal – de in, susan sau chiar de cocos. Uleiul cu o aromă pătrunzătoare poate schimba radical gustul bucatelor şi diversifica garnitura. Terciul se mai poate drege şi cu caşcaval tare.

 

Informații și foto: omactiv.md; jenskiimir.ru; liveinternet.ru;missbagira.ru

Share:

Articole recomandate