Odoraș.

Odoraș.

Dina Efraim: MODA - stil de viaţă

Dina Efraim: MODA - stil de viaţă

Calităţile şi trăsăturile pe care le are o fac deosebită, iar feminitatea ei este în detalii. Unul dintre acestea este felul cum îşi asortează ţinuta. Niciodată nu m-am gândit că un trening azuriu se potriveşte cu o blană de vulpe, aruncată frumos în jurul gâtului, plus ochelari de pilot. Atrage atenţia şi prun felul cum acţionează în diferite situaţii. A reuşit să găsească puteri pentru a începe viaţa de la zero de două ori în ţări diferite. Ea este femeia care prin felul cum gândeşte şi vorbeşte - are un timbru al vocii plăcut şi un accent românesc sută la sută - te provoacă să o asculţi la nesfârşit. Toate o fac excepţională... Acest lucru se face simţit şi de la distanţă, pentru că eroina noastră se află la mii de kilometri depărtare. Dar asta nu te împiedică să simţi puterea ei de viaţă, năzuinţa spre perfecţiune şi capacitatea de a vedea frumosul acolo unde alţii nu-l observă. Este vorba despre basarabeanca Dina Efraim, al cărui nume este asociat cu stylingul izraelian. Discuţia a fost despre sine, despre carieră şi, cel mai important, despre familie şi copii.

 

 

Drumul către succesul de care se bucură astăzi a fost unul pavat cu multă, multă muncă.  A absolvit Jurnalismul la Chişinău, dar întrucât nu se regăsea în arealul mediatic moldovenesc a mers în România, unde a făcut masteratul în Comunicare. Este o persoană care tinde întotdeauna spre mai mult şi este gata să se depăşească pe sine atunci când este vorba despre perfecţiune şi dezvoltare personală.  Dina a muncit mult şi a avut norocul sau poate înverşunarea să facă de toate – a predat cursuri de filozofie a religiei evreieşti, a făcut kickboxing şi aerobică, a mers la cursuri de dansuri şi a cochetat cu lumea afacerilor în câteva domenii, printre care şi cel al bijuteriilor. Astfel, a reuşit să obţină experienţă, dar în adâncul sufletului simţea că îşi doreşte altceva. Şi-a canalizat toată energia, priceperea şi acţiunile în domeniul modei. „Iniţial, am cochetat cu ideea de a face styling, dar s-a întâmplat că am început să văd lucrurile în complex, am început să privesc prin prisma unui creator”, spune Dina.  Atunci a înţeles că a găsit ceea ce căuta, S-A REGĂSIT.

 

 

 

Acum trei ani şi jumătate, a făcut din nou o schimbare majoră în viaţă când a înlocuit oraşul Bucureşti cu Tel Aviv. Nu a fost uşor. Dar Dina ştia deja cum e să începi totul de la zero. Startul a fost dat cu iniţierea unor cursuri pentru femei care aveau nevoie de instruiri în domeniul stylingului. A înţeles că există loc pentru a se dezvolta, mai ales că femeile din Israel sunt asemeni celor din Statele Unite ale Americii care pun preţ pe mâncare, distracţii şi mai puţin pe modă şi frumuseţe. Astfel, a pornit pe un drum nou în totalitate, dar cu perspectivă. Era nevoie de o nimica toată – calificare în domeniu şi o recunoaştere naţională care putea fi obţinută doar în urma unor cursuri specializate. Pentru asta, era necesară cunoaşterea limbii ebraice la cel mai înalt nivel. Dina le-a realizat pe ambele. Şi-a perfecţionat nivelul de cunoaştere a limbii şi a absolvit cursurile de styling organizate de Academia de Inginerie şi Design Shencar, cu menţiunea „Cea mai bună elevă”. „Nu am avut de ales. Aceste cursuri mi-au deschis drumul către domeniul visat”, se justifică Dina. „Eu nu sunt omul care mă mulţumesc cu orice. Sunt perfecţionistă şi carieristă până în măduva oaselor. Pentru asta sunt gata să fac orice. Pot urca chiar şi într-un copac îmbrăcată în fustă, dacă meseria mi-o cere.” (râde)  

 

Astăzi, Dina Efraim are ceea ce şi-a dorit în clipa când a ajuns în Israel. Munca de freelancer îi permite să colaboreze cu diferiţi artişti şi fotografi din Tel Aviv, să fie invitată la prezentări de modă şi să colaboreze cu mai multe reviste de specialitate din ţară. Ea nu se opreşte aici, are mereu multe idei, inclusiv pentru alte domenii de activitate. În prezent, îi surâde tot mai mult gândul de a pleca în Statele Unite. Acolo ar avea de urcat alte culmi, pe care ea le-ar înfrunta cu dârzenia-i specifică. „Dumnezeu îţi gestionează soarta şi te călăuzeşte pe parcursul întregii vieţi, dar în mare parte totul depinde de fiecare persoană.”   

 

Stilul vestimentar pe care l-a adoptat, cel al unei femei deosebite, o caracterizează în totalitate. Este vorba despre un amestec de stiluri, îmbinate armonios. La fel era în ziua interviului - trening, blugi slim, tocuri, iar în jurul gâtului o blană de vulpe. „Mă caracterizează boho style, foarte specific oamenilor de artă. Îmi place să mixez stilurile, să lucrez cu mine, astfel încât să redau exact mesajul pe care vreau să îl transmit celor din jur”, mărturiseşte Dina. Acelaşi miracol vestimentar este gata să îl realizeze cu oricine altcineva. „Femeilor din Chişinău le lipseşte iniţiativa. De exemplu, mamele care au copii mici poartă, în mare parte, haine în culori gri şi negru şi e mare păcat că lasă frumuseţea ascunsă în sertare. Ele pot combina foarte uşor o haină de nuanţă închisă cu altele de culori aprinse, cu  accesorii. Nu este obligatoriu ca acestea să fie scumpe. Am mai observat că femeile din Moldova confundă ţinutele atunci când este vorba despre destinaţii. Am văzut şi destule mame care se încalţă pe tocuri când ies la plimbare cu căruciorul în parc. Cât priveşte gravidele, cred că ar trebui să se alinte la propriu cu haine frumoase pe parcursul acestei perioade scurte. Este indicat să îmbrace ţinute simple, cu puţine imprimeuri, culori deschise şi cât mai multe accesorii”, crede basarabeanca noastră stabilită în Israel.  

 

Este o femeie deosebită nu doar datorită perseverenţei sale, dar şi inteligenţei. Are o filozofie sănătoasă de viaţă. Poţi să o asculţi ore în şir. În urma acestui interviu, aş putea să scriu un articol bazat doar pe citate din timpul discuţiei. La rândul ei, Dina este pasionată de filozofia şi religia ţării în care s-a stabilit. Ea spune că acest lucru a contribuit mult la formarea personalităţii. Potrivit religiei evreieşti, atunci când Dumnezeu hotărăşte să coboare pe Pământ un suflet din Rai, în cartea vieţii este scris deja dacă el va fi bogat sau sărac, înţelept sau prost, sănătos sau bolnav, cine îi va fi partener de viaţă, câţi copii va avea şi care e menirea lui pe acest pământ. Un singur lucru nu se ştie niciodată – dacă acest om va fi bun sau rău. Atât faptele frumoase pe care le face în viaţă, cât şi cele urâte depind doar de el.

 

Anii petrecuţi în ţara vecină coincid şi cu perioada când l-a cunoscut pe actualul soţ, Levi, un prosper om de afaceri de naţionalitate israeliană. „Nu a contat de unde vine, ce educaţie a primit acasă şi ce percepţie are asupra vieţii. Era important să întâlnesc omul care să mă completeze. Eu cred că l-am găsit!”, afirmă Dina. Potrivit ei, dacă Dumnezeu ar fi adunat într-un singur om ideile lui Levi şi perseverenţa ei, acesta ar fi ajuns preşedinte de ţară. Fost baterist într-o renumită trupă rock din Israel, Levi gestionează, în prezent, afaceri în România, colaborează cu un studio pentru înregistrări şi are mereu proiecte şi idei noi de afaceri.

După mai mulţi ani de aşteptare, Dumnezeu le-a dăruit două fetiţe - Batya (ceea ce în traducere din ebraică înseamnă fiica lui Dumnezeu) şi Bat-sheva (numele mamei lui Solomon). Cea mare are cinci ani şi jumătate, iar mezina trei ani şi jumătate. „Sarcina a fost cel mai aşteptat, frumos şi emoţionant moment, o adevărată  binecuvântare cerească. Pentru mine nu conta atât de mult ce va fi, dar soţul meu era sigur că vom avea un băiat. Atunci când a aflat că băiatul nostru e fată, a rămas mut de uimire. Lucrurile s-au clarificat în clipa când s-a născut Batya. E topit după ea, mai ales că e copia lui, din toate punctele de vedere. Copiii sunt rostul existenţei mele pe acest pământ. Mi-am dorit dintotdeauna să am patru copii – doi băieţi şi două fete. Dar se pare că Dumnezeu a decis altfel... Prima mea fiică e o minune, un mic geniu care la un an şi jumătate vorbea trei limbi şi cunoştea alfabetul ebraic. Recent, a avut primul ei concert la pian. Şi asta în condiţiile în care a început să facă muzică de puţin timp. Explicaţia ar fi, precum am mai spus, genele tatei, înrădăcinate adânc. Mezina e gospodina casei. Deşi e destul de mică, ştie de pe acum unde este locul lucrurilor din casă, încearcă să mă ajute în toate, chiar să spele vesela. Cel mai important este faptul că şi ea are talent muzical. În viitorul apropiat va călca pe urmele surorii mai mari. Cert este că ambele au caractere puternice şi nu este uşor să cedeze una în faţa alteia.” 

 

Deşi locuieşte într-o ţară unde bugetul familiei le permite femeilor să nu stea doar la cratiţă, Dina găteşte şi face menaj aşa cum a fost obişnuită acasă. Ea îşi delectează frecvent familia cu sarmale şi plăcinte, mămăligă şi tocăniţă. „Apropo, Batya a avut ocazia să guste şi din alte bucate tradiţionale moldoveneşti, gătite chiar de mama mea. Atunci când fata avea un an am fost toţi împreună acasă, la nordul Moldovei. Astfel, a avut posibilitatea să cunoască toate splendorile vieţii de la sat, a alergat după toate orătăniile pe care le-a văzut prin gospodărie. Eu glumesc pe seama acestui fapt şi spun că era un fel de safari la libertate. Planificăm să venim din nou acasă, în această vară, pentru ca şi Bat-sheva să vadă ţara de orgine a mamei sale.”

 

Că tot veni vorba de gătit, Dina recunoaşte sincer că acest lucru nu a fost niciodată în lista priorităţilor. Cu toate acestea, a învăţat să prepare bucate tradiţionale evreieşti înainte de a se căsători. „Au fost vremuri când la o masă se adunau mai mult de 10 persoane, iar eu eram nevoită să gătesc de draga dimineaţă.” Astăzi salata de humus, caşrutul, dar şi plăcintele, sarmalele fac parte din specialitatea casei Efraim.

 

Deşi are un program plin, familia ocupă un loc important pentru ea. „În clipa în care îmi las pantofii la prag, mă detaşez de toate planurile şi problemele din afara casei.  Este timpul pe care îl dedic întru totul copiilor şi soţului, dar mereu am impresia că nu le acord atâta timp cât mi-aş dori. Mă consolează gândul că sâmbăta, când în Israel este zi de odihnă, suntem toată familia împreună. Astfel, noi lăsăm toate afacerile şi planurile pe planul doi şi petrecem toată ziua cu copiii. Luăm masa împreună, privim un film, ieşim în parc la plimbare, citim o carte, desenăm şi discutăm despre tot ce s-a întâmplat pe parcursul întregii săptămâni la grădiniţă şi acasă.” 

 

De câte ori am ocazia să cunosc femei asemeni Dinei mă întreb care este formula succesului şi cum au reuşit să obţină atâtea reuşite. Răspunsurile Dinei la aceste întrebări nu m-au uimit. „Sincer, nu ştiu dacă există o formulă a succesului. Eu ştiu că trebuie să fac şi să nu crezi să e uşor. Acest lucru presupune o planificare strictă a agendei şi folosirea raţională a timpului astfel încât să le reuşesc pe toate. Viaţa e prea scurtă şi nu trebuie umplută cu nimicuri. Chiar şi atunci când copiii nu te lasă să lucrezi sau ai o zi mai proastă trebuie să găseşti în tine puteri pentru a duce la bun sfârşit tot ceea ce ţi-ai planificat. Planurile mele, toate foarte diferite, se încadrează în aceeaşi parametri – familie, fashion, dezvoltare personală.”

 

La finalul discuţiei, Dina a recunoscut cu toată sinceritatea că nu ştie unde va fi şi ce va face peste un an sau doi. „Câteodată cursul vieţii ia o viteză ameţitoare şi ne obligă să ne încadrăm în acest traseu. Doar de noi depinde la ce staţie vom coborî.” Este ambiţioasă, perseverentă şi îi rămâne doar ca destinul să o călăuzească acolo unde îşi doreşte. 

Text: Daniela Borodachi

Articolul a fost publicat în revista "Mame de succes", nr. 1 (3) din 2014

 

 

Share:

Articole recomandate