Livia Tatarencu - Trei decenii de iubire şi respect

Livia Tatarencu - Trei decenii de iubire şi respect

“Femeia este lucrarea de diplomă a lui Dumnezeu la examenul de estetică”, a spus scriitorul român Vasile Ghica. Şi nu putem decât să confirmăm această cugetare. Divinitatea a adunat toată frumuseţea din lume şi a oferit-o chipului şi sufletului feminin. Doamna Livia Tatarencu este un exemplu viu că femeia este flacăra nestinsă a iubirii, a familiei şi cel mai bun tovarăş de viaţă pentru un bărbat. De 36 de ani doamna Livia îşi menţine rolul de călăuză şi soţie grijulie alături de soţul său Dumitru.

Povestea lor de dragoste durează de mai bine de trei decenii şi a început într-o frumoasă primăvară. El, Dumitru, i-a dăruit ei, Liviei, un mărţişor şi… toată inima! Nici baba Dochia nu i-a speriat, cu toată greutatea cojoacelor scuturate, şi de 8 Martie cei doi “s-au luat”, cum se zicea pe timpuri. S-au logodit la început de primăvară şi au păstrat întreaga viaţă prospeţimea zilelor care le-au unit inimile!

S-au căsătorit pe o ploaie nebună, de zici că până la nuntă mâncase mireasa doar din ceaun. I-au năşit sora miresei Ecaterina şi soţul acesteia, Mihail şi au venit tocmai de la Bălţi într-un ZIL plin cu oameni. Pe atunci nici pomină de limuzine! Mirele şi-a purtat mireasa în braţe deasupra apelor şi a rămas pentru toată viaţa un soţ grijuliu şi iubitor.

O familie tînără şi visătoare

Au început a-şi construi viaţa de familie aşa cum păsările îşi construiesc cu zel şi minuţiozitate cuibul. Era greu pe atunci şi cu ale casei, şi cu serviciul. Tinerii locuiau la părinţii lui Dumitru şi visau la o casă a lor, în care să crească copii frumoşi.

Şi cum visele devin realitate, Livia la un an de zile naşte o minune de fetiţă, ce avea să se numească Carolina. Abia peste zece ani avea să vină şi mult doritul fecior, Radu! Iar acum BUNICUŢA se bucură de trei nepoţei năzdrăvani – gemenii Cătălin şi Doina, şi drăgălaşa Mădălina.

Secretul celor 36 de ani de mariaj armonios

Doamna Livia ne-a mărturisit că viaţa i-a oferit multe lecţii, din care a învăţat cum să-şi păstreze focul din căminul conjugal mereu aprins. “Femeia este cea care conduce familia. Totul depinde de ea. Chiar dacă se spune că bărbatul este capul familiei, anume soţia este cea care îl completează în bunul mers al lucrurilor. Este foarte important ca ea să fie o gospodină şi o mamă grijulie. Căci, serviciul cel mai important este acel pe care îl faci pentru Familia TA”, spune doamna Livia care, fiind o fire mai emotivă, a avut întotdeauna suportul domnului Dumitru. Aşa cum ne-a mărturisit doamna Tatarencu, soţul ei vine mereu cu surprize acasă. Nu neapărat dintre cele mai extravagante. Odată i-a adus un buchet de maci frumoşi ca dragostea lor, altă dată a fost un tort mare şi dulce, iar într-o noapte ploioasă – o căldare de căpşuni! Tot doamna Livia spune că ziua lor începe cu un pupic, cu îmbrăţişări tandre, după care urmează planificarea zilei.

Valorile familiei

Nu au fost avari, ca să fugă după bogăţii. Adevărata bogăţie a oamenilor sunt copiii, care le duc numele mai departe. Familia, iată ce a contat pentru ei. Au trudit la crearea unui “clan” de peste 40 de persoane. Naşi, fini cu finii lor, copii cu copiii lor, toţi omenoşi şi gata să se ajute la nevoie. Asta este comoară de preţ a omului.

Deşi locuieşte la ţară, unde toate produsele sunt proaspete şi cu arome naturale, Doamna Livia nu stă doar la cratiţă, are multe activităţi: administrează contabilitatea afacerii soţului şi a magazinului de produse alimentare; menajează singură la o curte mare cu 4 case şi găteşte frecvent pentru întreaga familie sarmale şi plăcinte, mămăligă cu peşte, etc. Sunt sărbători când la masă se adună câte 16-18 persoane: rude, copii, nepoţi, fini şi cumetri… Atunci bucatele se gătesc două zile la rând, desigur cu ajutorul fiicei Carolina şi a nurorii Alina.

Exemple pentru copii şi nepoţi

„Mi-am educat copiii în spiritul celor mai frumoase valori. I-am învăţat să fie harnici, să ştie preţul banului şi al muncii. Mereu am mizat pe o relaţie de încredere dintre noi şi copiii noştri”, a spus doamna Livia.

Cu certitudine, Tatarencu Livia este o familistă încrezută. Pentru ea prioritate au  soţul iubit, copiii cu familiile lor şi dulcii nepoţei...

Familia Tatrencu este un exemplu demn de urmat pentru oricare dintre noi. Să punem omenia în capul mesei şi atunci certurile şi neânţelegerile vor dispărea, viaţa noastră va avea cel mai nobil sens!

 

Text de Iuliana Mămăligă

Articolul a fost publicat în revista "Mame de succes", nr. 2 (4) din 2014

Adaugă comentariu

Închide