Odoraș.

Odoraș.

Sensimyl

Consumul de ceai sau cafea în sarcină scade greutatea copilului

Consumul de ceai sau cafea în sarcină scade greutatea copilului

 

Cofeina este cea mai comună substanță psihoactivă utilizată în prezent la nivel mondial. Un studiu științific realizat recent a demonstrat faptul că atât ceaiul, cât și cafeaua, chiar în cantități moderate, pot să conducă la o scădere a greutății copilului în sarcină.

Atunci când consumul cofeinei este moderat, este considerată benefică pentru sănătate sau cel puțin nu este considerată nocivă. Tot mai multe dovezi sugerează însă că poate dăuna bebelușului în timpul sarcinii. Astfel, chiar și femeile care consumă mai puțin de 200 mg de cofeină pe zi (aproximativ 2 căni de cafea instant sau 3 căni de ceai) sunt expuse unui risc de a da naștere unor bebeluși prematuri sau cu greutate mică la naștere.

În acest sens cercetătorii din Irlanda sunt de părere că orice aport de cofeină în timpul sarcinii restricționează fluxul sanguin către placentă, afectând dezvoltarea bebelușului. Au fost analizate 941 de perechi mamă-copil născuți în Irlanda.

Rezultatele studiului au sugerat următoarele aspecte: pentru fiecare cantitate suplimentară de 100 mg de cofeină, aproximativ o jumătate de cană de cafea, consumată zilnic pe durata primului trimestru de sarcină, greutatea bebelușului la naștere a scăzut cu 72 g. Aceeași cantitate de cofeină menționată a condus și la scăderea lungimii bebelușilor și reducerea circumferinței craniene, dar a scăzut și vârsta gestațională (numărul de săptămâni de sarcină).

Concluziile finale au indicat că acele gravide care au avut cel mai mare aport de cofeină au dat naștere unor bebeluși cu aproximativ 170 de grame mai mici decât cele care au avut cel mai redus aport de cofeină. Chiar și femeile care au consumat sub doza sigură de 200 mg de cofeină (recomandată de Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie) au observat modificări semnificative.

 „Cofeina poate de asemenea să treacă bariera placentară, iar pentru ca eliminarea ei din organism se reduce odată cu evoluția sarcinii, acumularea de cofeină poate apărea în țesuturile fetale. În baza asocierilor observate și deoarece multe dintre sarcini nu sunt planificate recomandăm femeilor care sunt însărcinate sau care își doresc să rămână gravide să încerce să limiteze aportul de ceai și cafea”, a specificat autorul studiului, doctorul Ling-Wei Chen.

Sursa: nastenatural.ro

 

Share:

Articole recomandate