Odoraș.

Odoraș.

Sensimyl

A pierdut sarcina fiindcă a venit cu taxiul la spital și astfel medicii au considerat că nu ar avea o urgență

A pierdut sarcina fiindcă a venit cu taxiul la spital și astfel medicii au considerat că nu ar avea o urgență

O femeie din Iași, România, însărcinată în termen de peste 5 luni și jumătate s-a dus la Maternitatea Cuza Vodă cu dureri și hemoragii. Medicii însă i-au spus că nu are nicio problemă și nu au considerat cazul ei o urgență majoră pe motiv că femeia a venit cu taxiul la spital, ci nu a solicitat o ambulanță. Ea a fost trimisă la Maternitatea Elena Doamna și a mers pe jos câteva sute de metri, pentru că acolo era medic de gardă. Dar cum a ajuns la al doilea spital a și pierdut sarcina.

Reporterii de la Digi24 au contactat spitalul la care inițial a mers femeia și anunță că au primit explicații revoltătoare. Purtătorul de cuvânt al Maternității Cuza Vodă, unde femeia s-a prezentat prima oară, la 6 dimineața, a spus că deși a fost consultată de un medic, cazul nu era „o urgență”. Apoi, reprezentantul spitalului a folosit sintagma „urgență majoră”, pentru ca ulterior să argumenteze că femeia a venit la spital cu un taxi, deci nu era o urgență.

 „Pacienta a venit la spital în cursul dimineții, la ora 6, acuzând durere, a vrut să fie consultată de medicul curant, acesta era în concediu. Pacienta a fost consultată de linia de gardă. Evaluarea a fost făcută conform protocolului: examen ecografic, monitorizarea funcțiilor vitale. Absolut toate datele și parametrii erau în limite normale. Pacientă stabilă, fără hemoragie, doar acuza dureri. Sarcina este de 21 de săptămâni, 300 de grame. Nicăieri în lume, la 21 de săptămâni vârstă de gestație - durata normală este de 40 săptămâni - fătul nu este viabil. Având în vedere aceste aspecte, medicul care a consultat-o a decis că nu este o urgență, și într-adevăr nu era o urgență, fiind redirijată către maternitatea de gardă, conform protocolului”, a spus Anca Bivoleanu, purtătorul de cuvânt al maternității.

Întrebată dacă nu era o urgență, femeia fiind „perfect stabilă”, de ce a fost trimisă la cealaltă maternitate, purtătorul de cuvânt al Maternității Cuza Vodă a răspuns că „pentru continuarea monitorizării, pentru că membranele erau rupte, s-a constatat la examenul clinic”. Ea a recunoscut că membranele rupte „pot arăta, dar nu întotdeauna” iminența unei nașteri și a susținut în continuare că, chiar și așa, cazul nu a fost o urgență. „Nu este o urgență, necesită monitorizare, se internează în clinica de gardă”, a subliniat ea.

În ceea ce privește faptul că tânăra a mers pe jos și nu i-a fost asigurat transportul cu o ambulanță, Anca Bivoleanu a motivat prin faptul că „nu era o urgență”. „Legislația noastră în vigoare prevede că transportul cu ambulanța se face când e vorba despre o urgență”, a precizat ea. „Membrana ruptă nu e o urgență”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Ea a insistat că, deși poate exista un dubiu că s-a fisurat „punga amniotică”, cazul nu reprezenta o urgență: „Dacă era o urgență, pacienta solicita salvarea, nu venea cu taxiul la spital”.

 

Foto simbol: medbooking.com

Share:

Articole recomandate