Află cât timp pot sta în concediu mamele din alte țări față de cele din Moldova

Află cât timp pot sta în concediu mamele din alte țări față de cele din Moldova

 

În timp ce unele mame susțin inițiativa Parlamentului de a reduce durata concediului de îngrijire a copilului la 2 ani, față de 3 ani cum este în prezent, majoritatea sunt total împotrivă. Ba mai mult, unele dintre ele se arată revoltate, susținând că sistemul nostru și grădinițele nu sunt suficient de dezvoltate pentru a se aplica această idee.

 

În cele ce urmează am făcut o listă a diferitor țări ale lumii, pentru a vedea cum funcționează sistemul de acordare a îndemnizațiilor pentru copii acolo și cât timp pot sta mamele acasă cu copii.

SUA - aici mamele au cel mai mic concediul de maternitate - de 60 zile lucrătoare (12 săptămâni, puțin sub trei luni calendaristice), maximul pentru întreaga carieră e de 180 zile (deci doar primii trei copii sunt asigurați). Acesta e acoperit la 100% din salariul curent, dar asta e tot. Concediul de paternitate e de 40 zile lucrătoare: 5 sunt oferite automat, celelalte 35 — doar în cazul în care mama lucrează full-time. Ajutorul anual pentru copil e de 600 dolari pe an, în timp ce creșa pentru un copil de 1-3 an costă puțin sub 2000 de dolari pe lună.

România – alocație de stat de 200 lei/lună pentru copii până la 2 ani, și 84 lei/lună pentru copiii cu vârstele cuprinse între 2 și 18 ani. Iar indemnizația constituie 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului.

Austria – sunt două sisteme de finanțare: cel necontributiv, valabil pentru toți cetățenii (care se acordă pe o perioadă de maxim 2 ani) și cel contributiv pentru cei angajații (perioada fiind de la 6 luni până la 3 ani). În Austria există cinci opţiuni pentru a beneficia de alocaţie: €14,53 pe zi până la vârsta de 30 -36 luni; €20,80 pe zi până la vârsta de 20 -24 luni; €26.60 pe zi până la vârsta de 15 -18 luni; €33 pe zi până la vârsta de 12-14 luni; opţiunea bazată pe venituri până la vârsta de 12 -14 luni.

Belgia – se acordă 4 luni de concediu pentru îngrijirea copilului pentru persoanele care întrerup total activitatea și 8 luni pentru persoanele care lucrează cu jumătate de normă. Cuantumurile sunt de 771,33 euro/lună pentru întreruperea totală a activităţii, 654,17 euro/lună pentru întrerupere parțială a activității pentru persoanele începând cu vârsta de 50 de ani; 385,66 euro/lună pentru întrerupere parțială a activității pentru persoanele până la vârsta de 50 de ani.

Bulgaria – indemnizațiile sunt fixe de 374 euro/lună, aceste prestații se acordă pe un an sau doi.

Franța – indemnizațiile se alocă pentru o perioadă de 6 luni până la 3 ani şi pot ajunge la suma de 638.34 euro/lună.

Italia – indemnizațiile pot ajunge la 300 euro pe lună și se acordă pentru 6 luni.

Slovacia – alocația parentală se acordă pe o perioadă de 3 ani cu un cuantum de 203,20 euro/lună.

Suedia – alocația pentru îngrijirea copilului este acordată de municipalități, pe o perioadă de 1-3 ani și poate ajunge la 326 euro/lună.

Luxemburg - indemnizația pentru creşterea copilului este acordată pe o perioadă de 2 ani. Suma fiind de 485,01 euro/lună.

Polonia – alocația pentru copil se acordă pe o perioadă de 2 ani. Suma este de 96 euro/lună.

Germania - alocaţia parentală şi alocaţia pentru îngrijirea copilului sunt finanţate din taxe şi se acordă pe o perioadă de minim 2 luni sau maxim 12 luni. Alocaţia parentală depinde de venitul pe care fiecare părinte l-a avut înainte de naşterea copilul şi înlocuieşte acest venit.

Datele ce țin de statele Europene au fost scrise conform sursei: MISSOC (Sistemul Informatic Mutual din Domeniul Protecției Sociale).

Foto: ilovestyle.com

 

Adaugă comentariu

Închide