Cât te costă să naști în Moldova, din spusele mămicilor

Cât te costă să naști în Moldova, din spusele mămicilor

Odată ce s-au pomenit cu testul de sarcină pozitiv, majoritatea mămicilor încep a-și pune tot felul de întrebări, printre care nu lipsesc nici: Unde să nasc? Ce medic să-mi asiste nașterea? Cum să fac să am condiții mai bune la naștere? Cum să nasc mai ușor? Și desigur, cât mă va costa? Întrebările acestea au devenit atât de populare încât au ajuns a fi discutate destul de deschis și în mediul online. Astfel, după ce o femeie a întrebat prețul unei nașteri într-un grup de pe facebook destinat mămicilor, postarea a fost asaltată de comentarii cu fel de fel de sume deloc mici. Așadar, cât costă să aduci pe lume un copil în spitalele din Moldova?

Conform legislației, în Republica Moldova nașterea este gratuită în instituțiile publice. Cu toate acestea, din comentariile din acea postare aveai impresia că mămicile sunt într-o competiție de genul „Cine dă mai mult?”. Din comentarii am dedus că o naștere într-un spital de stat ajunge și la 6000 de lei.

„La prima naștere am cheltuit 1200, iar la a doua 1400 de lei. Am dat la medic și moașă câte 600 de lei, iar la restul câte 100 de lei.”

„Eu am mulțumit moașa și medicul cu câte 50€ fiecare. Mi-a plăcut cum s-a comportat cu mine la naștere și în general, de asta și i-am mulțumit.”

„Cred că e o prostie mare să „închini” medicilor cu sutele de euro, când poți să faci în așa fel, încât să ieși și cu cheltuieli de maximum 1500 de lei.”

„Am născut fără medic și le-am achitat câte 250 de lei, dar o să regret toată viața. Atitudine oribilă. La al doilea copil îmi iau medic personal și achit cât va cere, dacă ăsta-i sistemul în Moldova. Ai bani, ești om, n-ai bani - se uită ca la un gunoi. ”

„Prima naștere mi-am găsit medic, dar nu a venit. Medicului care mi-a primit nașterea, i-am dat 500 de lei, apoi el singur mi-a spus să nu uit și de restul personalului. A 2-a naștere a fost de gemeni și la nimeni nu am dat nimic, dar nici nu au cerut.”

 „Eu la fel am vrut gratis, căci mulți mă judecau că nu am ce face cu banii, dar în ultimul moment m-am răzgândit și foarte bine. Chiar medicul m-a vizitat mereu și m-au plasat în camera VIP. Taxă nu mi-au pus, dar l-am mulțumit cât am socotit de cuviință poate și mai mult merita medicul. Psihologic eu am fost liniștită, e tare plăcut când îți „suflă în borș”, căci în acel moment când ești cu bebe și stresată după naștere, atitudinea medicilor foarte mult contează!”

„250 de euro medicului. Pentru restul personalului aparte.”

 „Nu am luat medic și am rămas mulțumită! Am mulțumit medicul, moașa și pediatru cu câte 200 de lei. În comparație cu alții aș zice că e bine. Au fost foarte amabili și au avut un comportament normal. P.S. Am născut la Orhei.”

„Prima naștere -100€. A doua - 50€. Și desigur câte o cutie de ciocolată plus o sticlă de coniac și una de șampanie, și flori.”

„Am dat câte 600 de lei la medic și moașă, deși moașa a fost cea mai bravo, iar infermierei - 300. Nu m-am înțeles cu nimeni, dar faza a fost că, deși știau că sunt asistentă medicală au luat banii și încă medicul a venit și m-a întrebat cât am dat moașei și de ce i-am dat ca și ei, căci moașei trebuie mai puțin.”

„200 € medicului și la restul în jur de 1500 de lei”

 „1450 de lei cu tot cu ieșit din spital”

 „În 2012 am născut la Chișinău. 3000 de lei a fost mulțumirea mea pentru moașa pe care am ales-o. Nu a fost taxa ei, așa a fost dorința mea personală. În 2016 am mulțumit cu 1000 de lei, născând la Nisporeni.”

 „Prima naștere cu 9 ani în urmă a avut loc la Spitalul Nr 1, iar medicul lua 200 de euro, dar am rămas total dezamăgită de comportamentul animalic al tot personalului, începând de la medic, moașe, pediatru, până și doamna ce trebuia să facă procedurile gratis...”

„300 de euro la spitalul Nr 2”

 „În 2013 la Spitalul Nr 2 - 200 de euro și deja la moașă și asistente câte ceva, dar a meritat. Am avut salon aparte și a rămas cu mine cineva din familie în fiecare seară... mulțumită și de medici!”

„Prima naștere 50€ și 500 de lei la personal, a doua 100$ și 500 de lei pentru personal. Mai bine plătești și știi că cât de cât se comportă bine cu tine și nu stai cu frică. Căci la cum e medicina în ziua de azi ți-i frică să mergi prin spitalele noastre.”

„2500 de lei la Spitalul Nr1 în 2013. Foarte bravo, nu mi-a cerut taxă, noi singuri așa am hotărât.”

Deși multitudinea comentariilor de genul era prea lung, ne-au bucurat și câteva mămici ce și-au împărtășit amintirile nașterii gratuite, dar de succes. Ba mai mult, dacă majoritatea sunt gata să scoată din buzunar orice sumă, doar pentru a fi asigurată cu condiții mai bune și atenție, totuși au fost și mămici contra, care au venit cu critici la un asemenea gest.

„Aproape un an în urmă am avut prima naștere și nu am achitat nimic și la nimeni. Asta e datoria lor să primească și să ajute la naștere. Pentru asta ei (medicii, moașele) au salarii și intră în obligațiile lor, dar noi îi obișnuim cu mita și mulțumiri. În alte țări poate fi respectată legea, de ce nu și la noi? Soțul a asistat la naștere, totul a fost bine și după 2 zile eram acasă sănătoși. Deci, s-a trecut totul fără bani, flori sau alte mulțumiri.”

„Două nașteri cu cezariana și ambele gratis. Una la Chișinău la Institutul Mamei și al Copilului, și a doua la Bălți.”

„După asta ne plângem pe facebook că e corupție și fără bani nimeni nu se uită la noi, păi dacă voi îi deprindeți cu 6-8-10 mii la spitalul de stat, unde e gratis... Eu sunt șocată.”

Printre acest șir, nu au lipsit desigur și comentariile în care se descriau experiențele de naștere în spitalele private din țară, cu condiții de cinci stele, dar și minus 500 de euro și mai mult.

 

Sursa: facebook.com

Foto: ipn.md

Adaugă comentariu

Închide