Odoraș.

Odoraș.

Sensimyl

Dilatația colului uterin la naștere

Dilatația colului uterin la naștere

Fenomenul dilatației cervixului la naștere presupune deschiderea naturală a colului uterin în apropierea venirii pe lume a bebelușului sau inducerea acesteia de către medic, în cazul în care nu se produce în mod natural.

Atunci când corpul unei femei se apropie de momentul nașterii, se produc câteva schimbări:

-colul uterin se deplasează în față;

-colul se maturează/se înmoaie;

-colul se șterge, subțiază sau scurtează;

-colul se dilată/se deschide;

-capul bebelușului se rotește și bebelușul coboară prin pelvis.

În concluzie, dilatația cervixului este una dintre cele mai importante funcții ale organismului, iar subțierea cervixului și deschiderea acestuia trebuie să aibă loc înainte ca fătul să poate pătrundă prin canalul nașterii.

O femeie poate avea o dilatație a cervixului de până la 2 cm cu 2 săptămâni înainte să nască. Pentru toate femeile, indiferent de dimensiunile lor sau ale bebelușului, dilatarea ajunge la un maxim de aproximativ 10 cm.

 

Etapele dilatării:

Travaliul timpuriu – în această perioadă, colul uterin se scurtează și se dilată până la aproximativ 4 cm. Contracțiile apar în mediu la 20 de minute și durează aproximativ 40 de secunde cu o intensitate relativ scăzută.

Travaliul activ – colul este complet scurtat iar dilatarea merge până la 8cm. Contracțiile devin mai frecvente, dar și mai puternice, apar în mediu la 4-5 minute și durează cam 50-70 secunde.

Tranziția – aceasta este ultima parte a travaliului propriu-zis, fiind cea mai scurtă, dar și cea mai intensă. În această perioadă, dilatarea ajunge la cei 10 cm. Contracțiile apar la fiecare 2 minute, durând aproximativ 90 secunde, cu o intensitate mai mare decât în fazele anterioare.

De la momentul declanșării travaliului, medicul sau asistenta vor monitoriza periodic ritmul de dilatare a colului, pentru a ști ce măsuri să ia în continuare. Dacă dilatarea nu se produce natural, se apelează la inducerea travaliului cu prostaglandine, substanțe derivate din acizi grași care se regăsesc și în spermă.

 

Citeşte şi: 9 sfaturi pentru o naştere MINUNATĂ!

Foto: nastenatural.ro, cache.bzi.ro

Share:

Articole recomandate