Odoraș.

Odoraș.

Sensimyl

Naștere în Franța: Nu am plătit nici un euro pentru urmărirea sarcinii și la naștere

Naștere în Franța: Nu am plătit nici un euro pentru urmărirea sarcinii și la naștere

Sistemul de sănătate din Franța este unul dintre cele mai performante din lume, conform rapoartelor Organizației Mondiale a Sănătății, iar secțiile în care se naște și sunt îngrijiți bebelușii nu fac excepție. O mămică a povestit pentru portalul totuldespremame.ro experiența sa frumoasă de naștere în Franța.

Povestea noastră începe cu 6 luni de așteptare. Odată văzută ce-a dea două liniuță pe testul de sarcină, am sunat medicul ginecolog care m-a primit chiar a două zi și… felicitări: 5 săptămâni și 2 zile avea punctulețul de pe ecran.

Au urmat analize lunare pentru toxoplasmoză și RH (eu având RH negativ), dar fiind informată de către medici nu mi-am făcut griji deloc. Încă din săptămâna 24 de sarcină am aflat că bebe are RH pozitiv, așadar o injecție în săptămâna 28 și după naștere a rezolvat problema.

Precizez că mergeam cu o lejeritate și cu plăcere la controale pentru că personalul spitalului universitar din Franța, unde am născut, era foarte călduros, tânăr, profesionist și zâmbitor. De aceea nu mi-a fost frică deloc de naștere, cu toate că eram doar eu și soțul în Franța și eu refuzăm categoric o naștere prin cezariană și epidurală.

Naștere în Franța: Fără ecografii în exces

În lunile de sarcină, mi s-au făcut 3 ecografii morfologice și încă 2 ecografii de rutină (se evită efectuarea ecografelor la fiecare control).

În noaptea de 19 mai, ora 02:00, s-a rupt apa. Imediat aveam baltă sub mine și deja câteva contracții puternice la activ, care deveneau din ce în ce mai intense.

La 02:30, am ajuns la spital, moașa m-a controlat „wow, dilatație 6-7 ” și m-a întrebat: Doriți epidurală? Eu: nuuu.

Așadar sala de nașteri mă aștepta călduroasă. După o oră, altă veste surprinzătoare: aveam dilatație completă! La ora 06:07 s-a născut cel mai iubit dintre pământeni, băiețelul nostru David.

Naștere în Franța: Am născut după 4 ore de travaliu

Tot personalul era efectiv șocat că am refuzat epidurală și că am avut un travaliu de doar 4 ore (prima naștere). Medicul a intervenit scurt cu o ventuză pentru a ajuta capul bebelușului să iasă din bazinul meu mic. În tot acest timp soțul a fost lângă mine, ba chiar i-a și tăiat cordonul ombilical, apoi a mers împreună cu moașa și bebe în camera pediatrică pentru a i se acorda îngrijirile corespunzătoare. Ulterior, am mers în salon unde am stat spitalizați 4 zile cu bebe lângă mine 24h/24.

Această experiență m-a motivat ca și la următoarea naștere să procedez la fel.

Pentru analize, ecografii, cursuri de pregătire, naștere, spitalizare nu am plătit nici măcar 1€, eu fiind asigurată medical în Franța.

Nu ar fi rău că și în România să se implementeze sistemul din Franța: nașterea asistată de moașă, cezariană doar în caz de urgență. Cred că mămicile ar capătă mai multă încredere și curaj și nu ar mai face depresie doar când se gândesc la naștere”.

NOTĂ: Dacă aveți și voi o poveste interesantă și încurajatoare despre sarcină și naștere, vă îndemnăm să ne scrieți pe pagina noastră de Facebook un mesaj în care să ne povestiți cum a fost, iar noi vom avea grijă să publicăm cele mai interesante și plăcute experiențe.

 

Foto simbol: pikabu.ru

Share:

Articole recomandate