Odoraș.

Odoraș.

Sensimyl

Exerciţiile fizice efectuate de gravide scad riscul ca bebeluşii să fie obezi

Exerciţiile fizice efectuate de gravide scad riscul ca bebeluşii să fie obezi

Exerciţiile fizice practicate cu regularitate de viitoarele mame pe durata sarcinii scad riscul de obezitate cu care se confruntă bebeluşii, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii din Noua Zeelandă, publicat în Journal of Clinical Endocrinology, informează dailymail.co.uk.

 

Oamenii de ştiinţă din Noua Zeelandă au ajuns la concluzia că cinci şedinţe de exerciţii pe bicicletă efectuate în fiecare săptămână au ca rezultat o reducere a greutăţii medii a bebeluşilor cu 141,7 grame, potrivit mediafax. Deşi această diferenţă pare destul de mică, ea este totuşi suficientă pentru a scădea riscul de obezitate cu care se confruntă bebeluşii, au declarat autorii studiului.

"Studiul nostru a relevat faptul că exerciţiile de aerobic practicate cu regularitate în perioada sarcinii afectează mediul intrauterin astfel încât are un impact semnificativ asupra stimulării procesului de creştere a bebeluşului şi are ca rezultat final o reducere a greutăţii la naştere a copilului", a declarat Paul Hoffman, coordonatorul acestui studiu.

"Ţinând cont de faptul că o greutate mare la naştere este asociată cu un risc crescut de obezitate, chiar şi o scădere modestă a greutăţii bebeluşului ar putea avea beneficii pe termen lung asupra stării de sănătate", a adăugat acelaşi cercetător.

Studiul a fost efectuat pe un eşantion de 84 de femei gravide, aflate la prima sarcină, care au fost împărţite în două grupuri. Jumătate dintre viitoarele mame au fost invitate să efectueze şedinţe de exerciţii pe bicicletă timp de 40 de minute, cinci zile pe săptămână.

Medicii le-au recomandat acestor femei însărcinate să continue practicarea "moderată" a exerciţiilor fizice până în cea de-a 36-a săptămână de sarcină. Voluntarele din al doilea grup au urmat un regim de viaţă obişnuit pe perioada sarcinii.

Femeile care au făcut exerciţii fizice în timpul sarcinii au dat naştere unor bebeluşi cu o greutate medie mai mică decât cei născuţi de voluntarele din grupul de control. La două zile după naştere, bebeluşii din primul grup erau mai uşori, în medie, cu până la 140 de grame, comparativ cu cei din grupul de control.

Studiile anterioare au relevat faptul că mamele supraponderale au suferit mai multe complicaţii pe durata sarcinii, iar bebeluşii lor s-au confruntat cu mai multe probleme de sănătate la naştere.

Sistemul naţional de sănătate din Marea Britanie le recomandă femeilor însărcinate să evite exerciţiile fizice intense şi sporturile de contact, ele putând însă să opteze pentru activităţi fizice care presupun un efort moderat, precum yoga, înotul şi mersul pe bicicletă.

Foto: regaltribune.com

Share:

Articole recomandate