Odoraș.

Odoraș.

Sensimyl

Ghid de sarcină: acasă, la serviciu, la odihnă

Ghid de sarcină: acasă, la serviciu, la odihnă

Sarcina nu este o boală, ca să te limitezi de la orice, de aceea, fiind însărcinată, poţi să lucrezi, să faci menaj sau să călătoreşti... Desigur, tebuie să fii mai atentă la ceea ce faci, căci siguranţa ta şi a puiului tău este primordială. Îţi oferim câteva sfaturi despre „tehnica securităţii” acasă, la serviciu sau în vacanţă.

Situaţia de oficiu

În zilele noastre mamele sunt convinse că serviciul nu poate dăuna apariţiei pe lume a unui copil sănătos, iar unele mame chiar îşi permit să lucreze până în ultima lună de sarcină. Din punct de vedere medical, nu este nici o problemă, atât timp cât sarcina decurge normal, iar mama respectă regulile de securitate.

Femeile însărcinate pot solicita la locul de lucru un regim mai loial, aceasta ar însemna şi faptul că pot fi transferate la un post mai uşor de muncă, fără regim de noapte sau muncă în weekend. Au dreptul să facă vizite medicale chiar şi în orele de lucru. Pot solicita concediu de boală pentru a se odihni un pic, dacă se simt epuizate. Unele mame lucrează până în ultima zi şi uită că trebuie să facă o rezervă de energie, putere, linişte şi odihnă.

Computerul

Dacă mămica însărcinată stă toată ziua la birou în faţa computerului, ea are tot dreptul să ceară permisiunea de a face câteva pauze suplimentare pentru a ieşi la aer, în afara pauzei oficiale. Medicii recomandă ca mamele să facă în fiecare oră câte o pauză de circa 10-15 minute, să se ridice de la birou şi să facă o mică plimbare. Computerul este dăunător în primul rând pentru faptul că o face pe mamă să stea foarte mult timp aşezată şi cu privirea aţintită la monitor, ceea ce influenţează negativ văzul, organele interne şi coloana vertebrală. Despre radiaţia care o emană calculatorul şi influenţa ei asupra fătului nu s-a studiat prea mult.

Măsuri de precauţie

Dacă este posibil, schimbă monitorul computerului pe unul mai nou sau pe un notebook; cu cât modelul este mai nou, cu atât el are o siguranţă mai mare;

•   dacă lucrezi la notebook, pune-l pe masă şi nu pe picioare;

•   monitorul trebuie să se afle la înălţimea ochilor, la o distanţă de circa 50 cm;

•   în timpul lucrului ţine mânile până la cot pe masa de lucru, ca să nu obosească;

•   Şi cealaltă tehnică de oficiu are câmp magnetic: printerul, xeroxul, scanerul. Dacă nu reuşeşti să te ţii departe de ele, cel puţin atunci când sunt utilizate, fă câţiva paşi mai departe de ele.

Aparatul de aer condiţionat

Din păcate acest tip de echipament ne dăruieşte nu numai aer răcoros, ci şi curenţi şi aer uscat. Roagă colegii să îţi schimbe locul de muncă dacă curenţii de la acesta vin direct înspre tine. Iar după încheierea orelor de muncă fă neapărat o plimbare prin parc, ca să iei câteva guri bune de aer curat.

Dress-codul pentru doi

Alegând hainele pentru oficiu, gravida trebuie să se gândească mai întâi la confort – al ei şi al bebeluşului. Nu ajusta hainele pe burtă şi nu folosi centuri, chiar dacă crezi că asta o cere eticheta. Dă preferinţă hainelor din pânze naturale, căci textilele sintetice pot provoca iritaţii sau mâncărimi.

Ce facem cu stresul?

Stresul la locul de muncă te poate stoarce de energia de care ai nevoie pentru a avea grijă de tine şi de copilul tău. Pentru a reduce stresul de la serviciu, îţi recomandăm:

•          Să te organizezi. Fă liste cu activităţile din acea zi şi vezi care au prioritate. Vezi dacă poţi delega altcuiva unele activităţi sau la ce poţi renunţa.

•          Să verbalizezi. Discută despre frustrările pe care le ai cu un coleg de serviciu care te susţine, cu partenerul tău sau un prieten.

•          Să te relaxezi. Practică tehnici de relaxare, cum ar fi exerciţiile de respiraţie şi meditaţia vizuală. Fă o pauză de câteva minute şi maginează-ţi că eşti într-un loc calm şi plăcut.

Treburile casnice

Sarcina este un timp bun pentru a te odihni de toate treburile de acasă şi de a arunca sarcinile cotidiene pe umerii celor apropiaţi. Iar dacă acest lucru nu îţi reuşeşte, înseamnă că trebuie să faci o mai bună organizare a timpului de lucru şi a celui destinat odihnei.

Ocupându-te de gospodărie, ţine cont de câteva sfaturi:

•          dacă urmează să faci ordine prin casă, deschide larg geamul ca să ai cât mai mult oxigen;

•          mişcă-te încet şi liniştit, nu fă mişcări bruşte;

•          când dai cu aspiratorul prin casă sau când ştergi podeaua cu cârpa umedă, nu te apleca prea tare în faţă, ca să nu încordezi coloana vertebrală.

•          atunci când te ocupi cu treburile casnice, stând în picioare (bunăoară călcând rufele), poţi ridica un picior un pic mai sus, apoi altul; nu sta mult într-o singură poziţie;

•          dacă trebuie să iei ceva de la înălţime şi nu ajungi, foloseşte scara, nu te întinde să ajungi cu mâna;

•          ca să aduni ceva ce s-a răsturnat jos, cel mai bine e să te aşezi în genunchi cu picioarele sub tine şi încetişor să faci lucrul dorit;

•          dacă faci cumpărături, redistribuie proporţional greutăţile în ambele mâini.

Mama la volan

Pe de o parte, e mult mai confortabil să utilizezi automobilul propriu, decât să foloseşti transportul urban. Pe de altă parte, dacă într-o mulţime de oameni o femeie însărcinată este observată uşor şi i se face drum să treacă, fiind la volan, ea este tratată ca un şofer obişnuit şi nu i se fac niciun fel de cedări. Calea ideală e să fii pasager cu şofer personal, mai ales în ultimul trimestru de sarcină. Durerile naşterii pot apărea pe neaşteptate, iar dacă în acel moment te vei afla la volan, urmările pot fi neprevăzute.

Odihna şi vacanţa

Cel mai bun mod de odihnă pentru o femeie însărcinată este plimbarea. Cel mai bine e să ieşi la aer înainte de somn. Nici chiar frigul de afară nu trebuie să te împiedice. Plimbă-te atât cât poţi, important e să nu oboseşti prea mult. Ai nevoie de o cantitate cât mai mare de oxigen, mai ales dacă fumezi, ai anemie sau insuficienţă placentară.

Vacanţa este o necesitate fiziologică pentru o femeie însărcinată. Şi nu contează direcţia de călătorie, important este ca înainte de plecare să consulţi ginecologul. Dacă sarcina decurge normal, medicul nu va avea obiecţii. Iar dacă sunt unele complicaţii, medicul va recomanda să ai o vacanţă cât mai apropiată de spital, ca să poţi face consultaţii în caz de urgenţă. Aceleaşi recomandări le va face ginecologul dacă eşti în ultimul trimestru de sarcină, iar în ultimele două săptămâni va fi bine să te ţii de casă.

Planificând vacanţa, alege ţările care au aceeaşi climă şi fus orar ca în ţara în care locuieşti sau, cel puţin, mergi în ţările unde nu e nici prea cald, nici prea frig.

Ce mijloc de transport alegi? Nu contează atât de mult. Important e să nu oboseşti prea mult, iar în preajmă să fie oameni apropiaţi. Medicii indică mai degrabă călătoria cu trenul, dar care să nu dureze mai mult de 12 ore. 

Share:

Articole recomandate