Odoraș.

Odoraș.

Sensimyl

Hemoroizii: cum să evităm situaţia de risc

Hemoroizii: cum să evităm situaţia de risc

Sarcina nu este o perioadă simplă pentru organismul femeii. Una dintre cele mai dureroase şi răspândite neplăceri de care suferă aceasta este provocată de hemoroizi. Până adineauri, hemoroizii erau consideraţi o dilatare a venelor, la fel cum sunt varicele la picioare. Astăzi s-a demonstrat că nu doar venele sunt dilatate.

Sigur că nu numai gravidele suferă de hemoroizi. În grupul de risc intră şi persoanele care stau mult pe şezute sau cele care depun efort fizic greu, precum şi cele supraponderale, acei care consumă deseori alcool, mâncare condimentată sau suferă de ciroză. Dacă în familia ta, pe linia mamei, a mai avut cineva hemoroizi, atunci e mare probabilitatea ca şi tu să suferi în timpul sarcinii de această neplăcere.

 

Grupul de risc

Acum sunt cunoscute o serie de simptome după care medicii determină dacă femeia este sau nu predispusă la hemoroizi. În primul rând, se atrage atenţia la constipaţiile cronice. În al doilea rând, la varicele de la picioare. În al treilea rând, la prolapsul valvei mitrale.

Conform statisticii, de hemoroizi suferă de cinci ori mai mult femeile care au născut decât cele care nu au născut. Acest lucru se întâmplă din următoarele cauze:

1.   Schimbarea fonului hormonal. Creşte cantitatea hormonului feminin estrogen, care provoacă modificarea compoziţiei sângelui şi a tonusului vascular.

2.   Uterul se măreşte în dimensiuni, împiedicând circulaţia sangvină liberă, ceea ce conduce la stagnarea sângelui în vase şi acestea volens nolens, la fel, îşi măresc dimensiunile.

3.   În timpul sarcinii, adeseori apar constipaţii care acţionează negativ asupra rectului şi vaselor sangvine, contribuind la dezvoltarea hemoroizilor.

4.   Multe mame se mişcă puţin. Iar modul pasiv de viaţă este prieten bun cu hemoroizii. De aceea exerciţiile fizice recomandate de către medic trebuie efectuate neapărat, pentru că au menirea să mişte sângele din vase, să-l activizeze şi să protejeze astfel femeile gravide de necazuri.

5.   În timpul naşterii apare o tensiune imensă asupra peretelui abdominal şi creşte imediat presiunea intra-abdominală. Iar trecerea fătului prin canalele de naştere poate provoca traume vaselor.

Nu putem spune cu precizie la ce etapă de sarcină există riscul apariţiei hemoroizilor. Dar cele mai complicate perioade sunt înainte de naştere şi imediat după aceasta.

 

Simptome periculoase

În fază incipientă, hemoroizii pot să bată sfios la uşă, prin: abdomen umflat, dureri în zona rectului care devin acute când mergi la veceu, senzaţia că trebuia să mergi din nou la veceu. Dacă la aceste simptome se mai adaugă şi sângerările, atunci când ai scaun, trebuie să te adresezi imediat medicului. Odată cu creşterea termenului de sarcină, hemoroizii supără şi mai mult. Plus la toate, există riscul unor complicaţii, cum ar fi tromboza, nodurile hemoroidale. Astfel, cu cât începi tratamentul mai repede, cu atât e mai bine: medicul îţi va prescrie preparate care pot fi administrate în timpul sarcinii, cum ar fi pastile, supozitoare, unguente.

 

Profilaxie

Este mai simplu să prevenim boala decât să o tratăm. În timpul sarcinii trebuie să ţii cont de această regulă. Apariţia hemoroizilor are motive obiective. Pentru profilaxia hemoroizilor, este importantă alimentaţia corectă. Trebuie să consumi mai multe fibre care se găsesc preponderent în fructe şi legume şi să bei mult lichid. Principalul e să ai scaun regulat. Fiecare om are regimul său, dar trebuie să ai grijă să nu simţi dureri când mergi la veceu. În cazul constipaţiei, poţi folosi laxative uşoare pe bază naturală, care sunt permise gravidelor. Şi alegerea hârtiei igienice are un rol însemnat. Cel mai bine e să foloseşti şerveţele umede, ele irită mai puţin zona rectului. Nu uita că trebuie să te mişti cât mai mult. Respectarea acestor recomandări te va ajuta să eviţi apariţia hemoroizilor sau, cel puţin, să reduci la minimum durerile şi complicaţiile cauzate de boală.

Share:

Articole recomandate