Odoraș.

Odoraș.

Sensimyl

Proceduri cosmetice interzise pe timp de sarcină

Proceduri cosmetice interzise pe timp de sarcină

Alege produsele cosmetice cu cea mai mare grijă

Sarcina, ca atare, nu impune restricţii în ceea ce priveşte machiajul, spun medicii. Totuşi, fii atentă la produsele cosmetice pe care le foloseşti. Ele trebuie să conţină un certificat de igienă ce asigură faptul că nici un component al produsului cosmetic nu are efecte negative asupra sănătăţii tale, şi mai ales asupra copilaşului tău. În afară de conţinutul produselor, fii atentă la termenul de garanţie şi la modul de păstrare. Nu uita că toate cosmeticele au în compoziţie uleiuri şi grăsimi care se pot altera în timp. Cea mai bună alegere sunt produsele cosmetice procurate în farmacii, care sunt nealergice. Apropo, există companii cosmetice care fabrică produse cosmetice speciale pentru femeile însărcinate. Unele femei înlocuiesc procedurile zilnice de make-up cu un machiaj permanent. O poţi face şi tu, dar numai dacă nu eşti însărcinată.

Amână vopsirea părului

De teamă ca vopseaua de păr să nu dăuneze cumva fătului, multe femei renunţă la ideea de a-şi vopsi părul. În principiu, vopsitul părului nu este un proces total inofensiv. O sumedenie de chimicale sunt conţinute în vopsea. Pe de altă parte, în timpul sarcinii, structura părului este expusă la schimbări şi reacţia organismului este imposibil de anticipat. Când vopseaua este aplicată pe pielea capului (scalp), ea trece din piele în sânge şi de aici în circulaţia fătului. De aceea, ar fi bine să se amâne vopsitul părului până în trimestrele doi şi trei de sarcină, când dezvoltarea organelor fătului este definitivă. Dacă totuşi te-ai decis să îţi vopseşti părul, alege vopsea care nu conţine amoniac.  Sau poţi opta pentru şuviţe, care nu necesită aplicarea vopselei direct pe piele. Apropo, şuviţele sau permanentul ce presupun expunerea la vapori pe o perioadă mai lungă nu sunt recomandate. 

Atenţie la gelul de igienă intimă

În timpul sarcinii, uneori, se poate observa o creştere a volumului secreţiilor vaginale. Chiar dacă nu e vorba de o afecţiune patologică, secreţiile pot irita organele genitale. Acordă o atenţie sporită igienei intime. Dar fii atentă la gelul de igienă intimă pe care îl foloseşti. Citeşte ce conţine gelul tău. Dacă printre componente găseşti Sodium Lauryl Sulfate (SLS) şi Sodium Laureth Sulfate (SLES), fii foarte precaută. Acestea sunt două substanţe chimice, mai exact detergenţi, care sunt folosite în toate produsele de curăţare a pielii. Studii recente au demonstrat nocivitatea acestor două substanţe – ele sunt absorbite de piele şi ajung la organele vitale ale corpului: creier, inimă, ficat şi plămâni. Folosirea zilnică a unor produse de curăţare care conţin aceste două substanţe duce la apariţia unei concentraţii crescute de reziduuri cu efecte devastatoare pentru întregul organism. Şi dacă mai iei în calcul faptul că eşti însărcinată... optează pentru un gel procurat din farmacie, cu pH neutru. Există şi dintre cele indicate femeilor gravide.

Spune NU cremelor antiacnee şi antirid

Îngrijirea tenului în timpul sarcinii diferă de la o femeie la alta. Cu toate acestea, nici uneia nu îi este recomandat acidul retinoic, care intră în compoziţia unor creme antiacnee şi antirid. Restricţia este valabilă, în special, în primele trei luni de sarcină. Acidul retinoic, folosit la tratarea acneei, conţine substanţe ce îi pot provoca fătului deficienţe precum retardarea sau vicii ale inimii. Dacă rămâi însărcinată şi iei deja un asemenea medicament, este recomandat să renunţi la tratament şi să consulţi un medic specialist.  Produsele de reducere a efectului de îmbătrânire sunt bogate în vitamina A, care, la fel, poate determina naşteri cu deficienţe. Cremele anti-age pot conţine şi vitaminele K şi E. O doză prea mare de vitamia E duce la îmbătrânirea rapidă a celulelor. Dacă foloseşti creme antivergeturi, trebuie să consulţi neapărat prospectul şi să vezi ce ingrediente au fost folosite la prepararea respectivului produs.

Aromaterapia poate fi amânată până după sarcină

Nu este recomandată în timpul sarcinii din simplul motiv că uleiurile esenţiale au un efect profund asupra sistemului nervos central. Excesul sau folosirea unor uleiuri necorespunzătoare pot provoca probleme grave, ba mai mult chiar, pot duce la un avort spontan. Simplul miros de ulei eteric sau de oricare alt produs cosmetic este în stare să provoace o serie de emoţii negative – de la dezgust până la depresie.

Ftalaţii din parfumuri şi oje duc la malformaţii 
Dacă eşti gravidă, nu uita de faptul că ojele şi parfumurile, atât de necesare la prima vedere unei femei, sunt foarte periculoase în sarcină. Ftalaţii (phthalates), cum ar fi DBP (dibutyl phthalates), solvenţii şi plasticizanţii aflaţi în compoziţia ojelor şi a unor parfumuri şi spray-uri pentru păr sunt puşi deja de multă vreme sub semnul întrebării. Aceste substanţe pot determina riscuri la feţii de sex masculin, cum ar fi malformaţii ale organelor genitale şi defecte de spermatogeneză.

Dacă totuşi ţii să îţi faci manichiura, ar fi bine să ai propriile instrumente. În felul acesta, vei evita infecţiile apărute în urma sterilizării necorespunzătoare a instrumentelor. Dacă aplici lacul de unghii acasă, deschide fereastra, pentru a lăsa mirosul de acetonă să se evapore cât mai rapid.

Epilarea – da sau ba

Deoarece curentul electric sau orice corp străin care pătrunde în organism poate afecta bebeluşul, epilarea cu laser, epilarea electrică sau epilarea cu fascicule de lumină este interzisă în timpul sarcinii. În schimb, dacă foloseşti epilatorul electric şi esti obişnuită cu el, îl poţi utiliza şi în continuare. Dar, din cauza durerii, care la început este foarte mare, în nici un caz nu începe folosirea lui în timpul sarcinii.

Problemele de circulaţie, care sunt destul de frecvente în sarcină, trebuie să te facă atentă şi la epilarea cu ceară. Întrucât căldura poate provoca o dilatare a vaselor sangvine, care, la rândul ei, conduce la apariţia varicelor, este recomandată ceara rece, în detrimentul celei calde. Începând cu al doilea trimestru de sarcină, când picioarele devin mai grele, nu vei suporta temperaturile crescute.

 

Evită solarul, loţiunile autobronzante, băile fierbinţi şi saunele

Atât solarul, cât şi loţiunile autobronzante sunt interzise în timpul sarcinii. Nu sunt indicate nici băile fierbinţi sau saunele pe perioada celor nouă luni de sarcină. De ce? Pentru că există riscul ca bebeluşul să se supraîncălzească în uter. Apropo, şi expunerea prelungită la soare nu este binevenită. Cât priveşte loţiunile autobronzante, acestea trebuie evitate din cauza chimicalelor pe care le conţin şi care pot fi dăunătoare bebeluşului. 

Albirea dinţilor  
Dacă vrei să ai o dantură frumoasă, îngrijeşte de ea tot timpul. În schimb, albirea dinţilor atâta timp cât eşti gravidă nu este o idee prea bună. Nu se ştie dacă substanţele folosite în acest scop au sau nu efecte nocive asupra fătului, nefiind încă testate la gravide. Şi nu uita, în perioada sarcinii, din cauza dezechilibrului hormonal, gingiile tale sunt mult mai sensibile şi pot sângera mai uşor.

Share:

Articole recomandate