Odoraș.

Odoraș.

Sensimyl

Rujeola în sarcină - riscuri pentru femeia gravidă

Rujeola în sarcină - riscuri pentru femeia gravidă

Rujeola este o boală a copilăriei, extrem de contagioasă. Contactată în timpul sarcinii, pe fondul lipsei de imunitate, poate fi destul de gravă pentru făt. Dar mai ales femeile gravide trebuie să fie atente acum dacă decid să meargă într-o călătorie în România sau Ucraina, căci țările vecine se confruntă cu epidemie de rujeolă.

Infecția cu rujeolă sau pojar ar trebui să fie tot mai rară deoarece se presupune că majoritatea oamenilor sunt vaccinați împotriva virusului cu ajutorul programului național de imunizare, prin vaccinul ROR. Dar deoarece mai mulți părinți refuză să-și vaccineze copiii, atât în România, cât și în Ucraina, dar și la noi, această boală se răspândește și face victime. În România se cunosc 38 de decese de la izbucnirea epidemiei, în Ucraina se știe de 5 cazuri de deces.

O persoană care nu are imunitate împotriva virusului riscă îmbolnăvirea, mai ales dacă vine în contact cu o persoană infectată. Dacă nu ai fost vaccinată și nici nu ai făcut boala în copilărie, nu te poți vaccina în timpul sarcinii deoarece vaccinul conține virusuri vii ce pot fi periculoase în cazul unei femei gravide, susține Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie.

În mod obișnuit, rujeola debutează cu febră, rinoree, tuse supărătoare și ochi înroșiți. Primele pete roșii pe piele apar abia după 3-5 zile de la debutul simptomelor, și se răspândesc de la cap către partea inferioară a corpului. Erupția și simptomele trec apoi după una sau maximum două săptămâni.

Rujeola nu are ca efect nașterea unor copii cu malformații, dacă este contactată în timpul sarcinii. Vestea proastă este că poate cauza avort spontan sau naștere prematură.

În cazul în care nu știi dacă ai făcut sau nu rujeolă în copilărie sau dacă ai fost sau nu vaccinată împotriva virusului rujeolic, îți poți face teste de sânge, de preferat înainte de a rămâne însărcinată pentru a afla un răspuns sigur. Este recomandat și testul TORCH care determină imunitatea pentru mai multe boli printre care toxoplasmoză, rubeolă, citomegalovirus, herpes simplex, sifilis, varicelă, zona zoster.

Dacă nu ești imună la rujeolă și intri în contact cu virusul rujeolic în timpul sarcinii, ar trebui să ceri sfatul medicului ginecolog care îți urmărește sarcina. Acesta îți poate recomanda injecții cu imunoglobulină pentru a încerca prevenirea dezvoltării rujeolei.   

 

Informații: totuldespremame.ro

Foto simbol: myterapevt.com

Share:

Articole recomandate