Utilizarea paracetamolului în timpul sarcinii crește riscul de autism la copilul nenăscut, cercetare

Utilizarea paracetamolului în timpul sarcinii crește riscul de autism la copilul nenăscut, cercetare

Unele cercetări recente au găsit mai multe dovezi care sugerează că administrarea de paracetamol în timpul sarcinii ar putea dăuna copilului nenăscut, constatând că utilizarea prelungită poate crește riscul tulburărilor neurodezvoltării cum ar fi autismul și ADHD (Tulburarea hiperactivă cu deficit de atenție).

Realizată de cercetătorii de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, noua meta-analiză este cel mai cuprinzător studiu care analizează posibila asociere între utilizarea prelungită a paracetamolului (acetaminofen) în timpul sarcinii și riscul de tulburare a spectrului de autism (ASD) și tulburare de hiperactivitate și deficitului de atenție (ADHD). Au fost analizate datele de la 132 738 de perechi de mamă-copil care au fost urmărite între 3 și 11 ani, rezultatele indicând faptul că există o asociere între utilizarea acetaminofenului în timpul sarcinii și un risc crescut pentru simptomele ADHD, ASD și hiperactivitate.

Expunerea prelungită a fost legată de un risc crescut de ADHD cu 30% (comparativ cu cei care nu au luat acetaminofen în timpul sarcinii) și cu un risc crescut de ASD de 20%. Cercetătorii au descris constatările ca fiind „legate”, cu toate acestea au adăugat că rezultatele ar trebui interpretate cu prudență. Unele dintre studiile incluse în analiză au avut limite semnificative, iar cercetătorii au remarcat că nu doresc să provoace anxietate inutilă.

Ei au adăugat că, deoarece este important să se controleze durerea și febra în timpul sarcinii, deoarece acest lucru poate avea un efect negativ asupra fătului în curs de dezvoltare, acetaminofenul ar trebui utilizat pentru perioade scurte de timp pentru a trata orice problemă.

Acetaminofenul este unul dintre cele mai frecvente medicamente utilizate pentru tratarea durerii și febrei în timpul sarcinii și este considerat sigur.

Cercetătorii au mai subliniat că un studiu a constatat, de asemenea, că administrarea de paracetamol și ibuprofen în timpul sarcinii ar putea afecta mai târziu în viață fertilitatea copiilor.

Constatările noastre sugerează o asociere între utilizarea prelungită a acetaminofenului și creșterea riscului de autism și ADHD. Cu toate acestea, creșterea observată a riscului a fost mică și studiile existente au limitări semnificative. Totuși, credem că descoperirile noastre nu ar trebui să modifice practica curentă, iar femeile nu ar trebui să evite utilizarea acetaminofenului pe termen scurt atunci când este necesar din punct de vedere clinic”.

Rezultatele pot fi găsite publicate online în Jurnalul American de Epidemiologie.

 

Sursa: timeslive.co.za; medicalnewstoday.com

Adaugă comentariu

Închide