Odoraș.

Odoraș.

Sensimyl

Ești în săptămâna 41 de sarcină? Iată ce se întâmplă în corpul tău!

Ești în săptămâna 41 de sarcină? Iată ce se întâmplă în corpul tău!

Anca Panaitescu, medic specialist ginecologie, spune că dacă ai ajuns la săptămâna 41 de sarcină, înseamnă că ai depășit termenul cu o săptămână, însă, nu te îngrijora, poți naște chiar azi! În această săptămână bebelușul tău poate avea 3.500 de grame sau chiar mai mult și cam 52 de centimetri lungime, fiind cât un pepene roșu mare.

În săptămâna 41 de sarcină bebelușul este suficient de dezvoltat pentru a face față lumii de afara. Un bebeluș născut în săptămâna 41 nu doar că va fi mai greu, ci va fi și mai activ, spre deosebire de unul născut mai devreme.

Mari schimbări nu se mai petrec în această perioadă, însă din moment în moment pot să apară semnele începutului de travaliu. Le știi cu siguranță pe dinafara (ruperea apei, contracții puternice), însă este important să știi că și alte simptome, cum ar fi dureri abdominale sau o sângerare (cat de mică), trebuie să te trimită la medic.

Tot în această perioadă s-ar putea să simți o presiune pelviană și mai accentuată decât până acum. În rest, urinări frecvente, somn deficitar, hemoroizi, deplasare greoaie.

Ce este icterul?

Icterul este o colorație galbenă a pielii și a porțiunii albe a ochilor. Daca apeși cu degetul pielea de pe nasul sau de pe pieptul unui bebeluș, poți să observi tenta gălbuie. Dacă pielea bebelușului este închisă la culoare, poți să observi colorația gălbuie a ochilor.

Cel mai comun tip de icter se dezvoltă în a doua sau a treia zi de viață – sau atunci când bebelușul este externat din spital – și de aceea este important să știi despre ce este vorba și să fii atentă să-l recunoști. În majoritatea cazurilor este vorba despre icter fiziologic care dispare de la sine în 2 săptămâni.

Ce îl cauzează?

Un nou-născut are mai multe eritrocite (celule roșii) decât are nevoie organismul lui și dacă un ficat imatur nu le poate procesa suficient de repede, un pigment galben, denumit bilirubină, apare în sânge. Cam jumătate dintre bebelușii alăptați la sân dezvoltă grade variate de icter în primele două săptămâni de viață.

Bebelușii prematuri sunt mai vulnerabili. Unii dintre bebelușii alăptați la sân dezvoltă icter dacă nu primesc lapte suficient, deoarece bilirubina nu părăsește organismul prin procesul de epurare. Acesta apare de obicei în a doua săptămână de viață. Când icterul este detectat în primele 24 de ore, acesta se datorează de obicei unei incompatibilități de grup sangvin cu mama (mama este Rh-negativ și copilul este Rh-pozitiv) sau unei probleme hepatice.

Ar trebui să mă îngrijoreze?

Majoritatea cazurilor de icter la nou-născuți sunt nepericuloase și nu necesită vreun tratament. În cazurile moderate, doctorul îți poate prescrie fototerapie (terapie prin lumină). Aceasta implică plasarea copilului dezbrăcat sub o lumină albastră specială care ajută organismul copilului să metabolizeze bilirubina.

Această terapie se poate face în spital sau acasă cu o unitate portabilă. Un tip special de pătură electrică din fibră optică are un efect similar. Doctorul tău poate cere analize de sânge pentru a măsura nivelul de bilirubină. Cu monitorizare și tratament, riscul de complicații este redus la aproape zero.

 

Sursa: copilul.ro

Share:

Articole recomandate