Odoraș.

Odoraș.

Sensimyl

La 17 săptămâni de sarcină, bebelușul începe deja să audă

La 17 săptămâni de sarcină, bebelușul începe deja să audă

Ești deja în al doilea trimestru, tu ai 17 săptămâni de sarcină, iar copilul tău este în vârstă de 15 săptămâni. La acest termen, copilul tău este complet format și începe să crească, iar tu începi să ai tot mai puține simptome neplăcute și să savurezi din plin perioada gravidității.

Dezvoltarea copilului

În săptămâna a 17-a de sarcină bebelușul cântărește în jur de 140 de grame și are cam 13 centimetri în lungime. Începe deja să-și miște mânuțele și picioarele, iar scheletul care până acum era cartilaginos, începe să se întărească și să se osifice. Bebelușului i se dezvoltă simțul auzului, ceea ce înseamnă că în scurt timp va putea distinge sunetele puternice din exterior, de asemenea va putea auzi bătăile inimii mamei și cum îi curge sângele prin vene. Tot în această perioadă sub pielea fătului începe să se acumuleze grăsime care va ajuta la menținerea temperaturii corpului bebelușului atunci când se va naște și va trece brusc de la căldura din interiorul uterului la cea din exterior. Tot în această săptămână continuă să crească sprâncenele și firele de păr de pe corpul bebelușului.

Schimbările mamei

În săptămâna a 17-a de sarcină, uterul mamei începe să semene din ce în ce mai mult cu o minge de fotbal, aflându-se la aproximativ 5 cm distanță de la buric. Burtica se vede deja, și în săptămânile viitoare va crește tot mai mult. Uneori mama poate avea senzația că are gaze în burtă, dar de fapt acesta este bebelușul care încearcă să-și facă loc cât mai comod în uter, făcându-și simțită prezența în organism. Tot în această perioadă poți avea scurgeri vaginale, dar fără miros. Acest lucru nu ar trebui să te alarmeze, pentru că pot dura până în momentul când vei naște. În cazul când observi că acestea au un miros neplăcut și te confrunți și cu mâncărimi, ar trebuie să mergi de urgență la medic. În săptămâna a 17-a de sarcină se modifică cuburile coloanei vertebrale a mamei și pot apărea dureri lombare sau probleme cu echilibrul.

Sfaturi

- Renunță la pantofii cu tocuri înalte;

- Încearcă să stai cât mai mult timp în poziție dreaptă, indiferent că stai jos sau în picioare;

- Consultă-te cu medicul tău și vezi dacă ți se permite să faci exerciții care să îți întărească mușchii spatelui;

- Ai mare grijă de burtică, o simplă lovitură la nivelul abdomenului îi poate dăuna copilului;

- Mănâncă sănătos și nu luat medicamente decât dacă ți le-a prescris medicul;

- Fii activă, mergi pe jos cât mai mult și ai grijă să te hidratezi;

- Încearcă să te vezi cu prietenii cât mai des și petreceți timpul liber împreună.

Foto: copilul.ro; suntmamica.ro; Informații: copilu.ro

Share:

Articole recomandate