Odoraș.

Odoraș.

Sensimyl

Schimbările din organismul femeii în cea de-a 31 săptămână de sarcină

Schimbările din organismul femeii în cea de-a 31 săptămână de sarcină

Ai ajuns deja la săptămâna 31 de sarcină, ceea ce înseamnă că au mai rămas aproape 9 săptămâni până îți vei ține minunea în brațe. În aceste săptămâni încearcă să te relaxezi la maximum și să faci lucruri pe care le vei putea face mai greu când bebe apare: mergeți la teatru, la concerte și la film.

 

Dezvoltarea bebelușului

În săptămâna 31 bebelușul măsoară aproximativ 40-41 de centimetri în lungime și cântărește circa 1400 de grame. Greutatea și dimensiunile lui sunt în continuă creștere. La naștere, copiii cântăresc în medie 3200 de grame, ceea ce înseamnă că în următoarele două luni, greutatea bebelușului se va dubla. În această perioadă plămânii copilului sunt în plină dezvoltare, dar încă nu sunt suficient dezvoltați pentru a funcționa normal. În cazul unei nașteri premature, bebelușul va trebui să rămână la terapie intensivă neonatală și va avea nevoie de ajutorul unui ventilator special pentru a putea respira.

Bebelușul are creierul mai dezvoltat în această perioadă, iar riscul de sângerare intercraniană este mai scăzut, dar încă e posibilă. Aparatul genital al copilului continuă să se dezvolte în această săptămână. Dacă bebelușul este de sex masculin, testiculele îi vor coborî din poziția lor inițială din vecinătatea rinichilor și vor trece prin regiunea inghinală în drum spre scrot. Dacă ai fetiță, clitorisul ei este destul de proeminent deja, iar labiile sunt încă mici și nu îl acoperă.

 

Schimbările mamei

În săptămâna 31 de sarcină, uterul tău s-a deplasat și se află cam la 11.4 cm de buric. Problemele pe care le vei întâmpina în această perioadă sunt: respirație greoaie, neliniște și acumulare de tensiune. Ai putea să observi în ultima perioadă apariția colostrului - „primul lapte”. Nu toate gravidele au această secreție înainte de naștere. Dacă la tine se întâmplă să nu ai acum aceasctă scurgere, nu te îngrijora, asta nu înseamnă că nu vei avea lapte.

Ai observat că uterul se întărește din când în când fără să ai dureri? Unele femei simt aceste contracții - denumite contracții Braxton Huks – ce apar în a doua jumătate a sarcinii. Acestea durează între 30 și 60 de secunde, nu sunt ritmice, apar neregulat și ar trebui să fie nedureroase.

 

Sfaturi

- E timpul să te informezi în legătură cu durerile din timpul travaliului și să alegi cea mai bună metodă de diminuare a lor;

- Gândește-te la un nume pentru bebelușul tău;

- Nu neglija vizitele la medic;

- Stai departe de produsele care ar putea să declanșeze reacții alergice. Dacă știi că ai intoleranță la un produs anume, ține cont de faptul că, pe perioada sarcinii, sensibilitățile se acutizează, ceea ce înseamnă că poți dezvolta reacții alergice imediat;

- Nu ridica obiecte grele;

- Ai grijă să te odihnești și să dormi 7-8 ore pe zi;

- Nu lua medicamente decât dacă ți le-a prescris medicul;

- Alege să porți haine comode în care să te simți liberă.

Foto: irinabelova.ru; copilul.ro

Informații: copilul.ro; qbebe.ro

Share:

Articole recomandate