Cele mai importante vitamine și minerale care susțin fertilitatea

Cele mai importante vitamine și minerale care susțin fertilitatea

Nutriția sănătoasă joacă un rol extrem de important pentru fertilitate, după cum afirmă Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie. Astfel, o alimentație corectă poate influența pozitiv conceperea unui copil.

Vitamina D este necesară pentru a ajuta organismul să producă hormonii sexuali care, la rândul lor, sprijină ovulația și asigură echilibrul hormonal.

Vitamina E. Multe studii au demonstrat că acest nutrient ajută la îmbunătățirea calității și vitezei spermatozoizilor.

Vitamina C îmbunătățește nivelul hormonal și sporește fertilitatea femeilor, conform unui studiu recent. Pentru bărbați, vitamina C ajută la îmbunătățirea calității spermei și protejează ADN-ul acesteia. Are un rol important în reducerea riscului de avort spontan și de anomalii cromozomiale.

Vitamina B6 este unul dintre cele mai bune în reglarea hormonală. Ajută la reglarea glicemiei din sânge, ameliorează sindromul pre menstrual și poate fi folosită pentru a diminua efectele grețurilor matinale. De asemenea, poate fi de mare ajutor și în cazul femeilor care au defect de fază luteală.

Vitamina B12 îmbunătățește producția și calitatea spermei. De asemenea, contribuie la stimularea mucoasei endometriale în momentul fertilizării ovulului și scade șansele de avort spontan. Unele studii au demonstrat că o deficiență a vitaminei B12 poate duce la o ovulație neregulată, iar în cazuri severe poate chiar contribui la lipsa ovulației.

Acidul folic este probabil cea mai cunoscută vitamină prenatală. Această vitamină face parte tot din grupul vitaminelor B și ajută la prevenirea defectelor de tub neural, precum și la prevenirea problemelor cardiace, ale aparatului urinar și ale membrelor în cazul bebelușilor ce se dezvoltă în uterul mamei.

Fierul. Studiile au demonstrat că femeile care au un nivel scăzut al fierului în sânge pot suferi de anovulație (lipsa ovulației) și de o posibilă stare alterată de sănătate a ovulului, lucru care le poate scădea șansele de a rămâne însărcinate.

Seleniu. Acest antioxidant ajută la protejarea ovulului și spermatozoizilor de acțiunea radicalilor liberi. Seleniul este de asemenea important în procesul de creare a spermatozoizilor.

Zinc. În cazul femeilor, zincul funcționează cu peste 300 de enzime diferite din organism pentru a se asigura că toate lucrurile merg bine. Fără zinc, celulele nu se pot diviza corespunzător. Estrogenul și progesteronul se pot dezechilibra, ceea ce înseamnă că sistemul tău reproducător ar putea să nu funcționeze optim. Conform studiilor, nivelul scăzut de zinc a fost asociat cu avortul spontan în primele săptămâni de sarcină.

 

Sursa: totuldespremame.ro; vokrugsada.ru

Adaugă comentariu

Închide