Odoraș.

Odoraș.

Atenție părinți de adolescenți. Iată ce spun specialiștii despre când poate fi începută viața sexuală

Atenție părinți de adolescenți. Iată ce spun specialiștii despre când poate fi începută viața sexuală

Începutul vieții sexuale este un moment important, iar adolescenții deseori se grăbesc să o facă mult prea devreme și pot trece prin anumite traume, fie fizice, fie psihologice. Organismul uman trebuie să treacă prin experiența sexului atunci când s-a dezvoltat destul. În articol vă informăm despre recomandările specialiștilor, dar și ce sfaturi au aceștia pentru părinți, cum aceștia să-și îndrume adolescenții și să le comunice despre sex.

Studiile clinice susțin că o persoană trebuie să fie pregătită fizic și moral pentru a începe viața sexuală. Un om este bine dezvoltat din aceste puncte de vedere către vârsta de 17-18 ani. Dacă viațșa sexuală este începută mai devreme de vârsta maturității fizice și emoționale, aceasta poate duce la traume și poate afecta imaginea de sine, dar și comportamentul sexual pe viitor.

Educația oferită de părinți ar trebui să comunice că sexul este absolut normal, deoarece criticile și prezentarea acestui proces ca o rușine pot să-i provoace adolescentului frigiditate (în cazul fetelor) sau impotență (în cazul băieților).

Cum să-i pregătim pe adolescenți?

Psihoterapeutul român, Roxana Agafiței, recomandă ca discuțiile despre viața sexuală să înceapă pe la 10-12 ani, iar informațiile să fie adaptate conform vârstei și nivelului de înțelegere a acestuia. 10-12 ani poate părea prea devreme, dar este vârsta la care sunt șanse mici ca discuția să fie luată drept ceva personal și sunt șanse mari ca el să spună exact ce are în minte.

Adolescenții au multe întrebări referitoare la sex sau ar avea nevoie de mai multe informații și ar dori ca răspunsurile să vină din partea familiei, dar în realitate acest lucru nu se întâmplă. Discuțiile despre sex trezesc anumite temeri părinților, care, de multe ori, au reacții nepotrivite. Drept consecință adolescentul se va îndepărta și se va îndrepta către alte persoane sau surse ce-i pot oferi răspunsuri, explicații eronate.

Ce pot face părinții?

- să petreacă mai mult timp cu copiii, căci aceasta creează o relație mai strânsă;

- să răspundă întrebărilor acestora, deoarece astfel se simte o atmosferă de normalitate și de deschidere;

- să înceapă singuri discuții despre sex, metode de contracepție, riscuri etc.;

- să trateze cu respect caracterul adolescentului – timid sau mai deschis;

- să abordeze cu multă sensibilitate și respect „prima iubire” a adolescentului;

Adolescenții ar trebui să știe că:

–          este în regula să spună „nu” până când se vor simți pregătiți;

–         să faci sex nu înseamnă a fi la modă;

–         sărutările, îmbrățișările sau ținutul de mână sunt bune modalități de exprimare a afecțiunii, nu e neapărat să se facă sex pentru a demonstra cuiva că-l iubești.

 

Informații: psychologies.ro

Foto: ovejarosa.com

Share:

Articole recomandate