Fertilitatea este mai scăzută pe timp de vară

Fertilitatea este mai scăzută pe timp de vară

Ultimele studii au demonstrat că fertilitatea este mai scăzută vara. Explicațiile specialiștilor fac referire atât la fertilitatea masculină, cât și la cea feminină: spermatozoizii nu pot să supravieţuiască la temperaturi ridicate, astfel încât expunerea prelungită la căldură dăunează productivităţii şi calităţii acestora, iar dereglările menstruale sunt dese consecințe ale temperaturilor extreme.

Pe de o parte, nu există nicio îndoială că producţia de spermă este dependentă de temperatură. Scrotul este conceput în mod natural pentru a ţine testiculele departe de corp, iar venele care transportă sânge departe de testicule înapoi în organism, ajută la menţinerea lor la temperatura corpului. Mai multe studii experimentale au arătat că aceste creşteri ale temperaturii scrotului sau ale testiculelor la bărbaţii fertili reduc atât producţia de spermă, cât şi calitatea. Nu degeaba încă din bătrâni se zice că bărbatul nu trebuie să poarte lenjerie incomodă și care nu permit aerisirea normală a zonei genitale.

Pe de altă parte, dereglările menstruaţiei în cazul femeilor reprezintă consecinţe ale temperaturilor ridicate din perioada verii. Acestea vin împreună cu probleme de fertilitate feminină, iar riscul poate fi crescut dacă nu se iau măsuri. Igiena precară, păstrarea zonei curate şi aerisite sunt factori importanţi pentru sănătatea genitală a femeii, de care trebuie să se ţină cont în special în perioada de vară, când vremea este foarte caldă.

Constatarea principală a studiului care arată că fertilitatea este mai scăzută vara este că zilele fierbinţi duc la o reducere a ratei natalităţii de la 8 până la 10 luni mai târziu. Dimensiunea efectului este cea mai mare la nouă luni: în medie, fiecare zi fierbinte reduce numărul de naşteri nouă luni mai târziu cu 0,4%. Este important, de asemenea, faptul că datele arată că aerul condiţionat a jucat un rol major în minimizarea impactului pe care zilele fierbinţi îl reprezintă pentru fertilitate.

 

Informații: totuldespremame.ro

Foto simbol: parents.com

Adaugă comentariu

Închide