15 activități Montessori ideale pentru copii
- 2018-11-19
- 4541
Renumitul pedagog și medic italian, Maria Montessori consideră că copilul se dezvoltă cel mai bine prin jocuri distractive și interesante. Noi îți propunem o serie de activități inspirate din această metodă, pe care le poți face cu copilul și care se conduc după principiile metodei Montessori.
1. Ia câteva sticle, borcane sau alte recipiente goale. Scoate-le capacele/ dopurile și ajută-ți copilul să-l identifice pe cel potrivit pentru fiecare recipient în parte. Înșurubează-l la loc.
2. Aruncă niște făină pe o masă curată. Lasă copilul să facă desene în făină, atât cu mâinile, cât și cu pensula. Cel mic va fi încântat să-și încerce măiestria desenând diverse forme. Acest joc poate fi practicat înainte de a desfășura activități de gătit, familiarizându-l astfel cu diferite produse pentru gătit.
3. Dă-i copilului un magnet și diferite obiecte metalice și nemetalice. Lasă-l să se joace cu ele. Îl va fascina.
4. Ia un burete și lichid de spălat vasele și arată-i copilului cum se spală vasele. Apoi lasă-l să facă la fel. Asigură-te că, în chiuvetă, nu e nimic ascuțit.
5. Pune boabe de fasole într-o geantă/ pungă. Ascunde și o jucărie mică în interiorul ei. Îndeamnă copilul să o găsească printre boabele de fasole.
6. Ia câteva cratițe și tigăi, cu capacele lor cu tot. Amestecă-le și apoi încercați să le combinați. Sau puneți-le una într-alta, în funcție de mărime.
7. Găsește niște resturi de material, precum lână, mătase,in, bumbac. Îndeamnă-ți copilul să spună ce simte când le atinge: moale, aspru, catifelat, fin, înțepător. Sugerează-i să grupeze materialele pe anumite categorii și apoi să-ți spună de ce a făcut selecția în acest mod.
8. Ia o pungă și pune în ea 8-10 lucruri pe care copilul le cunoaște (pix, creion, pieptene, clame etc.). Pune copilul să le scoată pe rând, cu ochii închiși și să le identifice. Poți să faci jocul mai complicat: pune obiecte care încep cu o anumită literă, și îndeamnă copilul să exerseze pronunția literei respective, când identifică obiectul.
9. Ia câteva mărgele colorate sau pietricele și câteva cutiuțe. Amestecă mărgelele/ pietricelele într-o cutie și roagă copilul să le sorteze în celelalte cutii, în funcție de dimensiunea sau culoarea lor. Poți crește complexitatea jocului, introducând mai multe criterii pentru sortarea mărgelelor/ pietricelelor.
10. Faceți origami. Lasă copilul să plieze, să rupă, să taie bucăți de hârtie - îi va crește dibăcia și îi va dezvolta imaginația.
11. Umple cu apă un castron de plastic. Adună tot felul de obiecte mici - șuruburi, mingi, boabe de fasole etc. Lasă copilul să le arunce în apă și să observe care plutește și care se duce la fundul castronului. Cere-i să identifice obiectele grele și obiectele ușoare.
12. Plastilina este mereu distractivă, dar un copil mic poate fi interesat doar să o strângă între degete, nu să creeze forme cu ea. Poți ascunde obiecte mici într-o minge din plastilină și îți poți îndemna copilul să le găsească și să le scoată de acolo.
13. Într-un castron cu apă, pune niște mingi de ping-pong sau alte obiecte plutitoare. Cu ajutorul unei linguri, roagă-l pe copil să „pescuiască” mingile și să le așeze într-un alt vas, numărându-le.
14. Ai nevoie de două vase, unul cu apă, celălalt gol. Va trebui să îmbibe buretele în vasul cu apă și să „transporte” lichidul în celălalt vas. Jocul se termină când vasul este complet golit. Este o metodă simplă care dezvoltă abilitățile motrice la copii.
15. Ai nevoie de următoarele materiale: sticle goale sau pahare mai înalte, apă, coloranți alimentari (culoarea roșie, galbenă, albastră), o lingură (de lemn sau metal ). Alege 6 sticle/pahare (să fie de același tip) și umpleți-le cu apă în mod diferit. După aceea adăugați și colorantul alimentar. Luați lingura și loviți-le ușor, rând pe rând. Fiecare dintre ele va produce sunete diferite, în funcție de cât de multă apă conțin. Astfel,de la cele care au mai puțină apă se vor auzi sunete mai înalte decât de la cele ce au mai puțină.
Sursa: taticool.eu; qbebe.ro