Festivalul Gravidelor: „Bucuria unei mame începe când o nouă viață se agită în interiorul său”

Festivalul Gravidelor: „Bucuria unei mame începe când o nouă viață se agită în interiorul său”

Pe data de 14 aprilie, revista online pentru părinți „Odoraș” a organizat prima ediție din anul curent a Festivalului Gravidelor. În cadrul seminarului informativ au fost invitați mai mulți medici care au abordat o serie de subiecte, de mare interes, atât pentru mămicile în devenire cât și pentru cele care deja au bebeluși.

Diana Sochircă, medic mamolog, a fost prima invitată din cadrul evenimentului, care le-a vorbit mămicilor despre „Pregătirea psihică și fizică pentru alăptare”. Medicul le-a explicat care sunt etapele de dezvoltare a glandei mamare, ce schimbări se produc la sâni în timpul sarcinii, care este compoziția laptelui matern, când alăptăm copilul și cum trebuie să atașăm corect copilul la sân. La finalul discursului, Diana Sochircă a venit cu un mesaj pentru mămici: „Nimeni, niciodată n-o să mai aibă nevoie atât de mult de voi ca bebelușul vostru. Nimeni, niciodată n-o să se bucure atât de mult de fiecare dată când vă vede. Laptele matern este hrana aproape de inimile noastre”.

Un alt invitat al festivalului, a fost medicul gastroenterolog, Veronica Cumpăt, care a venit în fața participantelor cu un set de reguli pentru o digestie mai ușoară. Veronica Cumpăt le-a precizat mamelor că: „Cheia unei vieți sănătoase este echilibrul, atât cel alimentar, cât și cel al activităților zilnice. A mânca este o necesitate, a mânca inteligent este o artă”.

Medicul gastroenterolog, Veronica Cumpăt

După o scurtă pauza în care mămicile au avut timp să discute cu medicii, să analizeze produsele prezentate de companiile farmaceutice la târg, s-a urcat în scenă Olga Gutium, specialist superior în alăptare, care a prezentat câteva sfaturi esențiale pentru îngrijirea nou- născuților.

„Ca să fiți sigure și liniștite că copilul dumneavoastră se satură, îl puteți pune pe cântar săptămânal.  Creșterea minim acceptabilă în greutate este de 125 de grame pe săptămână sau mai mult”, le-a spus Olga Gutium mămicilor.

Următoarea invitată a fost Crețu Rimma, managerul unei companii farmaceutice, care la fel a vorbit despre câteva sfaturi practice pentru viitoarele mămici, „când bebe are colici și probleme cu burtici”. „Bucuria unei mame începe când o nouă viață se agită în interiorul său ... când o inimă mica este auzită pentru prima dată, prețuiți aceste momente și bucurați-vă de ele din pline”, a fost îndemnul Rimmei Crețu pentru toate mămicile însărcinate.

Ultima vorbitoare din cadrul festivalului a fost Marina Lisnic, medic pediatru. Aceasta le-a prezentat mămicilor unguentul Depantol- un remediu universal pentru întreaga familie.

Larisa Habașescu, este una dintre mămicile care a fost prezentă la eveniment și care spune că datorită participării la seminarele informative organizate de Revista Odoraș ea se simte mai încrezută în sine. „Încă de la prima sarcină sunt alături de Odoraș la aceste festivaluri. Înainte de a se începe pandemia chiar am prezentat pe podium hăinuțele de baie. Aici am posibilitatea să aflu foarte multă informație utilă transmisă de la cei mai buni medici. Am un suport informațional bine pregătit, iar atunci când ajung la o anumită etapă, de exemplu la alăptarea bebelușului, una dintre temele care s-a abordat și astăzi, eu deja știu cum să mă comport, cum corect să poziționez copilașul la sân. Venind la Odoraș e o ocazie în plus de a ieși din casă, de a petrece timpul frumos, alături de oameni frumoși. Aici cunoști foarte multă lume, iar atunci când ai o problemă știi la cine să apelezi”, susține Larisa Habașescu.

La finalul evenimentul a fost selectată Regina serii, mămica cu cel mai mare termen de sarcină.

„Sincer nu m-am așteptat că voi fi selectată eu regina serii. La festivalurile trecut când am participat erau mai multe persoane cu 39, 40 săptămâni de sarcină. Am văzut în sală burtici mult mai mari ca a mea și eram sigură că nu voi fi eu”, afirma Iana Ghenghea, Regina serii, care a venit la eveniment având un termen de 40 săptămâni și două zile.

Iana Ghenghea spune că a venit la festival pentru a afla lucruri noi, deoarece medicina evoluează și trebuie să știi ce este nou și util. Totodată, viitoarea mămică de fetiță susține că nu i-a fost frică să participe la eveniment chiar dacă are deja un termen mare de sarcină: „Am fost dimineață la control și nu se prevede nimic, eu mă simt bine. Băiețelul l-am născut la 41 de săptămâni, bănuiesc că 40 săptămâni și două zile încă nu înseamnă nimic. De aceea sunt liniștită, se mișcă, e activă, totul e bine”.

  Iana Ghenghea, Regina serii, care a venit la eveniment având un termen de 40 săptămâni și două zile

Cu toate că tradiția Revistei Odoraș este de a alege o singură Regină a serii, de această dată, de fapt, au fost două norocoase. Chiar dacă nu avea un termen mare de sarcină, grație faptului că va fi mămica de tripleți, Diana Timofei, s-a învrednicit și ea de acest titlu și un premiu din partea organizatorilor și partenerilor.

„De la început când am aflat că sunt însărcinată cu tripleți un pic mi-a fost frică, nu știam cum mă voi descurca, cum o să duc sarcina la bun sfârșit, totuși cu 52 kilograme ale mele de la început, aveam unele temeri. Însă cu timpul au dispărut și noi mergem cu pași mici spre ziua cea mare. Medicii chiar se miră de curajul și optimismul de care dau dovadă. La festival m-am simțit bine, am aflat informații noi, foarte utile, deoarece eu ca viitoare mămică de tripleți, triplu sunt interesată de asemenea informații”, susține Diana Timofei.

           Diana Timofei, mămica de tripleți! 

La eveniment au participat aproximativ 70 de mămici, majoritatea fiind însărcinate. Următorul Festival al Gravidelor va avea loc în luna mai a anului curent.

      Festivalul Gravidelor, prima ediție din acest an

Sursa foto: arhiva personală

Adaugă comentariu