Zeci de mame s-au întâlnit la o șezătoare informativă și... sportivă

Zeci de mame s-au întâlnit la o șezătoare informativă și... sportivă

O nouă șezătoare organizată de Odoras.md a adunat la 10 mai aproape 200 de mame și viitoare mame, care își doresc să fie mai bune și mai informate, pentru copiii și familiile lor. Despre ce au discutat ele cu unii dintre cei mai buni medici din oraș, dar și cum poți participa gratuit la următoarele evenimente, îți spunem mai jos.

 

Tatiana Gorelco,  medic alergolog-pediatru și doctor în medicină, a abordat tema alergiilor alimentare. Medicul a menționat că cca 6-8% dintre copii fac alergii pe parcursul primului an de viață, după care procentul scade, odată cu vârsta. Alergologul a atras atenția asupra erorilor care se fac adesea în stabilirea diagnosticului și a unei îngrijiri corecte. Una dintre acestea este faptul că se crede, eronat, că alergiile se manifestă doar pe piele, însă adesea acestea au simptome ca balonarea, scaunul instabil, obturații nazale, prurit ocular, fapt care duce, uneori, la un diagnostic greșit. De asemenea, adesea se recurge la întreruperea alăptării, în cazul în care bebelușul are o alergie, ceea ce este greșit, spune medicul, este suficientă doar excluderea din alimentația mamei a proteinelor lactice (lapte, cașcaval, lactate acide etc.) În unele cazuri, este necesară și excluderea altor alimente cu potențial alergen – grâu (făinoase), pește, ouă, nuci, soia, țelină etc. Un articol complex citește AICI.

 

La „șezători” vin foarte multe gravide, iar una dintre primele probleme cu care se vor confrunta majoritatea după naștere vor fi colicile bebelușilor, iată de ce Larisa Crivceanscaia, medic pediatru, şefa Secţiei Reanimare a Institutului Mamei şi Copilului a vorbit, din nou, despre mai multe strategii de calmare a unui bebeluș cu colici. Medicul a menționat că încă din burtica mamei, bebelușul are anumite reacții alimentare, iar dacă gravida va consuma în exces ciocolată, citrice și alte produse alergene, s-ar putea ca ulteior nou-născutul să manifeste dermatite atopice, dar și dureri de burtică mai pronunțate. Pentru a liniști un copilaș ce are colici este nevoie de stimulare tactilă, cum ar fi: masaj pe burtică, legănat ușor, înfășat, atingeri calde și baie caldă, dar și stimularea auditivă, cu ajutorul sunetelor albe. Apa de mărar, spune medicul, nu se mai recomandă, deoarece adesea balonează și mai tare, iar metoda nu este eficientă. Un produs ce ajută rapid, fiind bine dozat și cu un preț accesibil, este Flatam Plus, care este natural, cu conținut de fenicul și chimen, fără alcool.

 

Pentru că multe mame își doresc o siluetă mai suplă, mai ales după naștere, antrenoarea Iulia Zlotea de la Niagara Fitness Club a făcut o scurtă reprezentație, ajutată de trei mămici, în care, pe ritmuri de dans, a arătat cum poți să îți tonifiezi corpul și să îți fortifici mușchii. Antrenoarea le-a recomandat mamelor să nu le fie frică de mișcare și le-a invitat la o zi de probă gratuită în incinta Niagara Fitness Centru. Vedeți video de mai jos.

 

În curând începe sezonul estival și vacanțele, drumețiile, apar fructele și legumele, dar și micile traume și probleme de sănătate. Doctorul Corneliu Bîlici, director al reprezentanţei Heel în Moldova, a prezentat ce ar trebui să conțină trusa medicală în această perioadă. Printre recomandările sale sunt: gelul Traumel – indispensabil pentru o familie cu copii, util în cazul traumelor; celor care au rău de transport, li se recomandă Verigoheel, care fiind administrat cu o oră înainte de călătorie, te scapă de vertijuri și grețuri; în caz de intoxicații sau diaree se recomandă Nuxvomica Gomacord. Cunoscut în rândurile mamelor este și Vibrucol, care după aproximativ doi ani de lipsă a apărut din nou în farmacii, acesta este folosit adesea în timpul erupțiilor dentare la bebeluși, dar și de femei, înainte și după naștere, pentru scăderea inflamațiilor. Toate produsele menționate sunt ale companiei Heel din Baden Baden, Germania, sunt naturale, homeopatice și, după cum spune medicul, pot fi administrate cu toată siguranța atât în sarcină, în orice trimestru, cât și copiilor, începând cu primele zile de la naștere.

 

Un produs extrem de util pe timp de vară și indispensabil în trusa oricărei familii, dar mai ales într-una unde sunt copii, este Panthenol. Despre aceasta a vorbit Rozalin Rotari, reprezentant Omega Pharma Moldova. Oricât de grijulii părinți am fi, uneori, accidentele casnice sunt de neevitat. În cazul arsurilor sau frigerii cu apă clocotită, până a veni ambulanța, un prim ajutor o reprezintă produsele ce conțin panthenol. Acestea vor regenera pielea, iar efectul de gheață, pe care îl are va ușura durerea. Produsul de la Omega Pharma are cel mai ridicat procent de pantenol de pe piața noastră farmaceutică, este testat dermatologic, nu conține parabeni și PEG-uri și are o valabilitate de 2 ani, ceea ce îl face binevenit în farmacia de acasă. Produsul este eficient și în cazurile arsurilor de la soare sau a iritației de scutec, fiind necesară aplicarea unui strat foarte subțire.

 

La eveniment a avut loc și un târg cu produse cosmetice și hand made. Toate mamele au primit daruri de la Nestle și alți parteneri ai evenimentului, iar cele mai norocoase au primit daruri generoase la tombolă. Graviduța cu cel mai avansat termen de sarcină, 41 de săptămâni și 2 zile, a plecat acasă cu o cutie plină cu daruri de la Fundația Edelweiss, Maxikids, Pufies, Viorica Cosmetic, Panthenol ș.a. 

Menționăm că participarea la evenimente este gratuită, în bază de înregistrare. Următoarea ediție a Șezătorii Mamelor are loc pe 16 mai, vezi detalii AICI.

 

Parteneri: Nestle, Flatam Plus, Heel Moldova, Panthenol, Fundația Edelweiss

Sponsori: 
Viorica-Cosmetic, New Nordic, ThaiPower.mdSortulete LIAdecor, Chicco, Equilibra Moldova, PollPharma, Ivatherm, Numis Med, Klorane Bebe, MAXIKIDS, Pufies, Apa OM, Promesse by Sanda, biscuițiAriDamiNiagara Fitness ClubAntos cosmetică naturală, Frosch

Adaugă comentariu