În ce fel de parcuri și păduri ne creștem copiii?

În ce fel de parcuri și păduri ne creștem copiii?

Primăvara vine cu multă bucurie și multe plimbări în parcuri și păduri. Tot ea vine cu multe picnicuri și ieșiri la iarbă verde. Week-end-urile devin mai vesele și le petrecem tot mai mult în afara casei. Și de fiecare dată când mergem în parc sau în pădure căutăm un loc curat, cu iarbă și copăcei, cu flori și râuleț în preajmă. 

Dar când ajungi la destinație realizezi că, deși este și iarbă fragedă și copaci și râu și flori… nu poți să faci un picnic pentru că de jur împrejur sunt doar gunoaie, pungi de plastic și sticle de bere.

În astfel de cazuri încercam să dăm vina pe tinerii de astăzi care sunt iresponsabili, pe boschetarii care și-au făcut o locuință improvizată, dar de fapt… tot noi suntem cei care am lăsat asta data trecută și nici nu ne mai amintim. Nu o zic cu răutate sau pentru a arăta cu degetul, dar fiindcă acesta este adevărul dureros.

Sâmbătă după masă, când am ieșit la plimbare cu băiatul prin parcul ce desparte sectorul Râșcani de Poșta Veche, am văzut câteva grupuri de oameni care se odihneau și chefuiau, toți cu copii. Și n-am văzut nici o gașca de tineri „iresponsabili”. Unii deja plecau, alții abia făceau focul, ceilalți ascultau muzica la maximum. Copiii se zbenguiau și jucau fotbal cu sticle de plastic. Una din ele a ajuns hăt departe și nu au mai adus-o înapoi. Iar în spatele lor, pe unde la sigur au ajuns cu joaca și copiii, era o priveliște deloc plăcută. Și nu aș fi comentat nimic poate dacă nu zăream câteva pungi cu gunoi adunate, dar lăsate în pădure de către cei care plecau. Oare a fost chiar atât de greu de pus în mașină gunoiul și de aruncat acasă? Fiecare se gândește: „Las’ că o pungă nu-s 10!” sau că cineva va strânge… dar revenim peste o săptămână și dacă nu a strâns nimeni căutăm alt loc mai curat, că… doar nu o să stăm cu cei mici în mizerie. Iar într-o lună, tot parcul arată a gunoiște.

Noi decidem cum și  în ce condiții ne plimbăm (a se citi creștem) copiii!

Cum ne așternem așa și dormim… Sau altfel spus, cum lăsăm așa găsim!

Adaugă comentariu