Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

Cum îți dai seama că ai o infecție cu stafilococ?

Cum îți dai seama că ai o infecție cu stafilococ?

Deşi infecţia cu stafilococ nu este severă, există şi situaţii, de exemplu în cazul pacienţilor imunodeficitari, când stafilococul auriu poate duce la deces. Stafilococul auriu este o bacterie care poate cauza infecţii în diferite părţi ale corpului, inclusiv la nivelul pielii sau plămânilor. Acesta mai este numit şi „superbacteria”, deoarece nu mai răspunde la acţiunea multor antibiotice, scrie csid.ro 

4 semne care apar pe piele când ai infecția cu stafilococ auriu

1) Infecţii la nivelul pielii- care se manifestă prin roşeaţă, eczeme sau vezicule pline cu lichid. Zona afectatată poate fi tumefiată sau caldă la atingere. Simptomele nu sunt severe, dar se pot înrăutăţi dacă persoana în cauză are un sistem imunitar slăbit.

2) Infecţia cu stafilococ se poate manifesta şi sub forme unor pustule care, aparent, seamănă cu mușcătura de păianjen. Dacă aceste simptome nu se ameliorează în 2-3 zile şi, mai rău, se răspândesc pe suprafaţa pielii, luaţi legătura cu medicul pentru un diagnostic clar şi un tratament pe măsură.

3) Şi celulita poate fi un simptom al infecției cu stafilococ auriu – aceasta nu este celulita la care vă gândiţi, cea cu aspect de coajă de portocală, ci o infecţie a pielii în stratul ei profund şi în ţesuturile învecinate, care poate prolifera rapid, în decursul a doar câteva ore.

Dacă pielea este rozalie sau roşie, arată ca o arsură, zona este umflată şi dureroasă la atingere, e posibil ca infecţia cu stafilococ auriu să fie de vină.

4) Abcesele cutanate sunt un alt simptom frecvent al infecţiei cu stafilococ auriu. Dacă igiena este deficitară, poate lua naştere un furuncul dureros, plin cu puroi.

Tratamentul standard în astfel de situaţii este drenajul chirurgical al conţinutului furunculului şi administrarea de antibiotice, desigur, doar la recomandarea medicului.

Cum se transmite stafilococul auriu

Transmiterea stafilococului auriu se face prin contactul cutanat cu o persoană infectată, prin intermediul rănilor sau leziunilor prezente la nivelul pielii. De asemenea, folosirea în comun a lamelor de ras, a prosoapelor sau a încălţămintei poate fi de vină pentru infecţia cu stafilococ auriu.

Tratamentul şi prevenţia infecţiei cu stafilococ auriu

Pentru că este o bacterie extrem de rezistentă, medicul ar putea recomanda antibiotice foarte puternice, administrate pe cale orală sau intravenos, în funcţie de gravitatea situaţiei.

Este important să urmaţi întocmai schema de tratament recomandată de medic, chiar dacă simptomele se ameliorează, şi să feriţi zona afectată până la vindecarea completă.

De asemenea, ţineţi cont de regulile de igienă: spălaţi la temperatură ridicată hainele, lenjeria şi prosoapele, spălaţi-vă riguros pe mâini cu apă şi săpun dezinfectant, evitaţi contactul cu o persoană care prezintă leziuni la nivelul pielii şi folosirea în comun a hainelor sau a obiectelor de îngrijire personală.

În lipsa tratamentului corespunzător, infecţia cu stafilococ auriu poate duce la apariţia complicaţiilor: pneumonie sau sepsis (o infecție care afectează sângele). 

Sursa foto: sfaturimedicale.ro

Share:

Articole recomandate