Odoraș.

Odoraș.

Linex

Berea stimulează lactația? Ce spun studiile științifice

Berea stimulează lactația? Ce spun studiile științifice

Timp de multe decenii, mamelor care alăptau li se spunea că berea stimulează lactația. Oare această afirmație este adevărată sau reprezintă doar un mit? Unii specialiști consideră că drojdia din bere este o substanță galactogenă (care crește producția de lapte), iar alcoolul din bere relaxează nervii mamei, făcând laptele să curgă mai ușor.

Berea este obținută din apă, cereale, hamei și drojdie. Mult timp s-a crezut că drojdia găsită în bere stimulează lactația, însă adevărul este că nu există dovezi științifice care să ateste acest lucru. De asemenea, chiar dacă unii specialiști consideră că o componentă din bere, și anume un polizaharid din orz, are un efect benefic asupra secreției de prolactină, nu există studii sistematice pentru a evalua efectele berii asupra creșterii lactației. În schimb, există studii pe termen scurt care au arătat de fapt o reducere a consumului de lapte matern de către sugarii ai căror mame au consumat alcool în cantități moderate. De asemenea, alcoolul poate provoca tulburări ale somnului și probleme cu creșterea în greutate.

Alăptarea și alcoolul nu se împacă deloc bine împreună. Specialiștii consideră că nu există un nivel de alcool în laptele matern care să fie considerat sigur pentru un bebeluș. Când o mamă bea alcool, acesta trece în laptele matern așa cum trece și prin sânge, iar concentrațiile din lapte sunt similare cu cele din fluxul sangvin. Deși un bebeluș alăptat este expus doar unei fracțiuni din alcoolul pe care mama sa îl bea, rata de eliminare a alcoolului din corpul bebelușului este mult mai mică față de cea a unui adult. În plus de asta, cercetările sugerează că bebelușii alăptați la sân care au fost expuși la o băutură alcoolică în fiecare zi ar putea fi afectați din punct de vedere al dezvoltării psihomotorii și cognitive.

Un studiu publicat în 2018 a arătat că există o legătură între mamele care beau în timpul alăptării și scorurile cognitive mai scăzute ale copiilor lor. De asemenea, cercetătorii au descoperit că bebelușii care nu au fost alăptați, dar ale căror mame au băut, nu au avut scoruri cognitive mai mici. Așadar au ajuns la concluzia că expunerea directă la alcool prin laptele matern a fost responsabilă pentru modificările cognitive și nu neapărat doar factorii genetici.

În timp ce credința populară este că berea stimulează lactația, studiile arată că alcoolul în general scade de fapt producția de lapte. Mai mult decât atât, s-a descoperit că prezența alcoolului în laptele matern determină bebelușii să bea cu aproximativ 20% mai puțin lapte decât în mod obișnuit. Prin urmare, luând în considerare riscurile la care sunt expuși copiii ai căror mame beau alcool și apoi alăptează, Academia Americană de Pediatrie (AAP) recomandă evitarea alcoolului de către mamele care alăptează. Se poate accepta o băutură ocazională, cu condiția să fie o cantitate foarte mică și doar dacă alăptarea este făcută după cel puțin două-trei ore după ce mama a băut alcool. În cazul în care ai probleme de lactație, soluția nu este consumul de bere. Informează-te cum îți poți stimula lactația în mod natural, astfel încât să nu pui în pericol sănătatea bebelușului tău.

Sursa: qbebe.ro

Share:

Articole recomandate