Acerumen

Un producător autohton creează hăinuțe pentru prematurii care cântăresc un kilogram

Un producător autohton creează hăinuțe pentru prematurii care cântăresc un kilogram

Ați văzut vreodată cum arată un set de hăinuțe pentru un nou născut de aproximativ 3 kg la naștere și care îi stă perfect? Dar unul pentru prematuri de 1500 de grame? Sau și mai și - de 1000 de grame? Deși acest lucru pare de domeniul fantasticului, mai ales că prematurii își petrec primele săptămâni sau chiar luni în incubatoare, hăinuțele create de producătorul autohton Primul Sens sunt adaptate acestor condiții. Mai multe ne-au povestit Ecaterina Papanaga și Tatiana Marandiuc, fondatoarele acestui proiect.

Ideea ne-a venit după ce noi, două mame de copii mici, ne-am pomenit acum câțiva ani că cu greu găsim hăinuțe pentru un nou născut. Mă refer la hăinuțe care să răspundă tuturor rigorilor: să fie comode, dar cel mai important, să fie create din stofă naturală, nonalergică pentru nou născuți. Spun asta în contextul în care bebelușul unor prieteni de familie a făcut dermatită severă mai mult de o lună de zile din cauza primelor hăinuțe cu coloranți pe stofă”, spune Ecaterina Papanaga, una din creatoare. „Din acest considerent, toate seturile „Primul Sens” au fost create în colaborare cu designeri, neonatologi și medici pediatri. Procesul creării a durat circa nouă luni, o cifră simbolică... Urmând recomandările studiilor de caz, dar și a specialiștilor în psihologia copiilor, am elaborat inclusiv o cromatică specială ce ar asigura echilibrul interior și armonia stării de spirit al copilașului și a adulților ce-l înconjoară.”

Hăinuțele “Primul Sens” sunt din 100% bumbac foarte moale, pielea bebelușului este lăsată să “respire”, protejând-o de supra-încălzire, datorită stofei naturale, confecționate din tricotaj moale. Au cusătura înafară, fapt ce sporește gradul de maxim confort din primele zile ale vieții nou născutului. 

Grupul țintă sunt nou născuții. „“Primul Sens” este prima vestimentație a nou născuților din prima clipă de viață și până când bebelușul cântărește cinci kilograme”, mai spune Ecaterina. Producătorul oferă câteva opțiuni: seturi pentru copii cu greutatea la naștere de 2 kg: seturi pentru nou născuții cu greutatea la naștere de 3 kg, precum și pentru cei care cântăresc mai mult de 4 kg. Variază și numărul de unități - între 4 și 11 unități în dependență de set. Astfel, un set complet poate include: body care permite copilașului să miște liber mâinile și picioarele; cămășuță - fără nici un dispozitiv de fixare, cu toate cusăturile pe exterior; pantalonași cu tălpițe cusuți în așa mod încât copilul să se simtă confortabil, cordonul are elasticitatea optimală pentru a nu apăsa pe burtică; batistă pentru necesități cotidiene în îngrijirea unui nou-născut, fașa cu mărimea de 70*90 cm, care datorită faptului că este atât de moale la atingere poate fi folosită inclusiv la băița nou născutului; boneta confecționată în așa fel încât copilul să se simtă confortabil.

Hăinuțe pentru prematuri. Un rol aparte “Primul Sens” îl acordă copiilor născuți prematur. Au fost elaborate tipare pentru nou născuți de 1800-2000 de grame, iar acum se lucrează la designul hăinuțelor pentru prematurii de 1000 de grame. “Pornind de la ideea că ultimii stau în incubator timp de câteva săptămâni, sau chiar luni, au la mânuțe și piciorușe diferite aparate speciale, hăinuțele lor sunt mai puțin obișnuite, la prima vedere, dar adaptate sută la sută pentru necesitățile lor

Îngerașul Păzitor. Pe lângă hăinuțe naturale și comode, create pentru nou născuți și mai ales pentru prematuri, “Primul Sens” mai oferă și un Îngeraș Păzitor, acesta fiind primul lucru care se evidențiază în setul pe care mămica îl cumpară sau îl primește în dar. „Îngeraşul păzitor a fost conceput ca un ocrotitor care poartă noroc bebeluşului încă din burtică, iar după naștere poate fi pus în pătuc sau în cărucior ca să păzească micuțul. Fiecare copil are un Îngeraș Păzitor, iar când acesta este aproape și somnul este mai dulce!”, mai spune creatoarea. Este făcut dintr-o batistuță, la fel din stofă naturală, care la spălare nu își schimbă forma sau culoarea, se poate folosi și ca jucărie, care dezvoltă motorica nou-născutului.   

După „Primul Sens”, următorul grup țintă al producătoarelor sunt mamele care alăptează. „Vreau să văd pe culoarele maternităților femei cu mai puține griji”, spune Ecaterina. „De aceea, planificăm să creăm o linie de haine pentru proaspetele mămici, care să fie comode pentru mame și pentru alăptarea copilașului, dar în același timp elegante”!

Toți cei dornici să procure seturile create de "Primul Sens" pot găsi mai multă informație pe site-ul www.primulsens.md, sau la numerele de telefon 078888444, 069999928

Foto: arhiva personală

Adaugă comentariu