Odoraș.

Odoraș.

Linex

12 mituri legate de somnul bebelușilor

12 mituri legate de somnul bebelușilor

Somnul bebelușilor a ridicat numeroase legende, controverse și discuții, și credem că e un bun moment să le clarificăm măcar pe unele dintre ele. Iată câteva dintre cele mai frecvente afirmații legate de bebelușii care dorm și lămuririle necesare referitoare la gradul lor de veridicitate.

Somnul de zi trebuie să aibă loc pe lumină, ca să nu fie confundat cu cel de noapte

În primele săptămâni de viață, bebelușii nu dau doi bani pe diferențele dintre zi și noapte. Pe de altă parte, le este mult mai ușor să se liniștească în întuneric sau măcar penumbră, decât în lumina puternică a zilei. Somnul la bebeluși de 2 luni se modifică: organismul începe să secrete melatonina ca răspuns la lipsa de lumină, acest hormon fiind absolut esențial pentru un somn liniștit.

Pentru reglarea ritmului circadian – cu alte cuvinte, pentru că bebelușul să învețe diferențele dintre zi și noapte – secretul este să respecți pe cât posibil aceeași rutină și același program privind trezirea dimineața și ora de somn seara, și să refuzi invitațiile la joacă pe care le primești în timpul nopții.

Bebelușii nu au nevoie de prea mult somn ziua, atâta timp cât dorm bine noaptea

Adevărul este că somnul de zi și de noapte sunt direct legate și au un impact puternic unul asupra celuilalt. Un bebeluș care doarme bine peste zi va avea și somnuri de noapte liniștite, cu condiția că, adunate, orele de somn să nu depășească necesarul pentru vârsta lui.

Pe de altă parte, un copil care nu se odihnește bine peste zi, va începe să doarmă prost și noaptea, pentru că suprastimularea și oboseala acumulate îi mențin sistemul nervos într-o stare de supraexcitare. Rezultatul – un somn agitat la bebeluși, care se traduce în lipsa de odihnă și pentru părinte.

Bebelușii mai mici de 6 luni nu pot dormi o noapte întreagă

Somnul bebelușilor este influențat de atât de mulți factori, încât este foarte greu de spus ce anume îl ajută să doarmă mai multe ore legate, eventual întreaga noapte. Temperatura din cameră, alimentația de peste zi, lumina din încăpere, durata somnului de peste zi, dacă sunt sau nu înfășați și încă o mie de alte elemente determină un somn mai liniștit sau cu mai multe întreruperi.

Este fiziologic ca bebelușii să se trezească de mai multe ori pe noapte în primul an de viață, dar există și copii care dorm noaptea foarte bine, încă de la vârste destul de mici.

Nu ar trebui niciodată să trezești un bebeluș care doarme

Tocmai pentru că la bebeluși, ritmul circadian nu este încă foarte bine reglat, uneori se întâmplă ca micuții să fie dispuși să doarmă întreaga zi, și să își mute timpul de joacă și explorare peste noapte.

E adevărat că nu vei trezi un bebeluș care doarme liniștit, numai pentru că a depășit cu 30 de minute durata obișnuită a somnului său de peste zi, dar dacă lucrurile virează în direcția menționată de noi, e clar că trebuie să faci eforturi să îl distrezi pe bebe ziua, în așa fel încât noaptea să rămână rezervată somnului.

Trebuie să îl înveți pe nou-născut să se liniștească singur

Această afirmație este cu atât mai periculoasă, cu cât se regăsește și la diverși auto-intitulați „specialiști în somn”, care sunt plătiți de către părinți pentru a oferi sfaturi (atât de) proaste. Realitatea este simplă: înainte de vârsta de 3 luni, bebelușii sunt incapabili să deprindă un mecanism de auto-calmare.

Poți încerca să așezi copilul în pătuțul său când e somnoros, și să îl lași să adoarmă singur, dacă reușește, în prezența ta sau prin alte metode (mângâiat pe spate, cântat), dar dacă rezultatul este un bebeluș care în loc să își facă somnul, stă cu ochii în tavan și plânge, probabil că ar trebui să amâni momentul pentru mai târziu.

Pe măsura ce sistemul său nervos se maturizează, el devine capabil de tot mai multe lucruri, inclusiv de autoliniștire.

Bebelușii se trezesc noaptea pentru că le este foame

Această afirmație este adevărată în numeroase cazuri și pentru mulți dintre bebeluși, însă nu are caracter de universalitate. Trezirile nocturne, atât în primul an de viață, cât și mai târziu, pot fi generate de o mulțime de factori: căldura sau răcoare, un zgomot, o foială, un somn superficial într-o anumită fază a acestuia, un eveniment cu impact puternic de peste zi și așa mai departe.

Dacă la fiecare trezire, copilului îi este oferită mâncare, va ajunge ca alimentația sa să se petreacă preponderent noaptea, iar cantitatea de mâncare ingerată ziua să se reducă, tocmai când vrem să se întâmple invers.

Desigur, pentru un copil mai mic de 6 luni, hrănirile nocturne sunt încă necesare, dar pe măsura ce ne apropiem de vârsta de un an, suptul peste noapte are mai mult rol de alint; specialiștii consideră că este în regulă să oferi sânul – dacă nivelul de energie îți permite să faci asta – dar recomandă să renunți la biberoanele cu lapte praf înainte de vârsta de un an.

Bebelușii se tem de întuneric

De fapt, la vârste mici, bebelușii nu au cum să se teamă de întuneric. Înainte de a veni pe lume, erau perfect liniștiți într-un mediu cât se poate de întunecos, de aceea și în primele luni de viață, întunericul îi liniștește de multe ori. Ei nu au nevoie de lumina de veghe, pentru că sunt încă prea mici pentru ca imaginația să le joace feste.

Bebelușii adorm ori de câte ori sunt obosiți

Această afirmație este atât de falsă, încât nici nu știm de unde să începem să demontăm convingerea unora. De fapt, cei mai mulți dintre bebelușii cărora li se ignoră indiciile că sunt obosiți, ajung într-o fază de suprastimulare care îi face agitați, nervoși, plângăcioși și mult mai greu de pus la somn.

Trebuie doar să te lași ghidată de indiciile oferite de bebeluș că ar fi obosit

De fapt, viața de părinte ar fi atât de ușoară, dacă toți bebelușii ar da semne clare în momentul în care li s-au epuizat bateriile, sau în care sistemul lor nervos este deja la limita superioară a solicitării! E adevărat că după împlinirea a aproximativ 6 săptămâni, bebelușii experimentează la 1 – 1,5 ore după trezire, un fel de minim al energiei, dar de multe ori, acesta este un moment în care încep să fie obosiți, dar nu suficient încât să și adoarmă.

Dacă este culcat în această fază, fie nu va adormi deloc, fie va adormi foarte greu. E un proces activ, lucrurile sunt în permanență schimbare, iar tu ca părinte vei învăța în curând care sunt adevăratele semne de oboseală. Sau, să te orientezi după tabelele care îți spun cât și când ar trebui să doarmă copiii la anumite vârste, deși nici ele nu sunt valabile pentru toți copiii.

Erupția dentară este vinovată pentru somnul agitat

Nimeni nu poate spune cu precizie dacă durerea asociată erupției dentare este prezentă numai în cele 2-3 zile până când dintele își croiește drum prin gingie, sau dacă ea există încă dinainte, din perioada în care acesta crește încă în maxilar, dar un lucru este sigur: un bebeluș care are dureri, le are și pe timpul zilei, nu doar noaptea. Prin urmare, dacă micuțul tău este vesel și bine dispus peste zi, în schimb devine agitat noaptea, probabil că altele sunt cauzele.

O masă bogată în solide la cină îl va face pe copil să doarmă mai mult

De fapt, ca și în cazul adulților, o masă grea sau prea bogată în proteine poate determina un somn agitat peste noapte, căci organismul se luptă să digere alimentele care i-au fost oferite.

În plus, cel puțin în primul an de viață, echilibrul dintre solidele și laptele pe care îl primește copilul este foarte important. Cea mai bogată masă a zilei ar trebui să fie cea de prânz.

Bebelușul trebuie să doarmă în perfectă liniște

De fapt, îți poți învăța bebelușul să doarmă în perfectă liniște, dar asta îți va face viața grea pe viitor. Gândește-te cât de probabil este să îi poți oferi un mediu perfect silențios la somnurile sau somnul de peste zi, cel puțin 3-4 ani, cât copiii obișnuiesc să se odihnească la prânz.

Vacanțele, concediile, weekendurile vor deveni o problemă, posibilitatea ta de mișcare va fi grav afectată, iar copilul va fi obligat să facă eforturi serioase ca să se adapteze la somnul de prânz de la grădiniță. Desigur, nu e cazul sa pornești o înregistrare a unei fanfare în urechile lui înainte de culcare, dar activitățile în casa ar trebui să continue și pe durata somnului micuțului. Eventual, poți apela la ajutorul unor cântece pentru bebeluși pentru somn.

Sursa: miculrinocer.ro, foto simbol: unica.ro

Share:

Articole recomandate