Mai puțin zahăr dat copiilor înseamnă un ficat mai sănătos

Mai puțin zahăr dat copiilor înseamnă un ficat mai sănătos

Consumul de zaharuri adăugate este cunoscut pentru faptul că este dăunător pentru sănătatea unei persoane, indiferent de vârstă. Din acest motiv, experții în sănătate descurajează consumul de zahăr. Într-un nou studiu, cercetătorii au descoperit că acei copii care consumă mai puțin zahăr au mai multe șanse să aibă un ficat sănătos.

În special, studiul a constatat că acei copii care sufereau de boala hepatică grasă nealcoolică au prezentat îmbunătățiri în starea lor după ce au renunțat la zaharurile libere, adică zaharurile găsite în alimente, băuturi îndulcite și în sucurile naturale de fructe dulci. 

O echipă de cercetători americani a efectuat un studiu clinic cu ajutorul băieților adolescenți care sufereau de această afecțiune, pentru a determinat dacă restricționarea zaharurilor libere în dietă ar putea ameliora boala hepatică grasă. Aceasta este cea mai frecventă boală hepatică întâlnită în rândul copiilor. De asemenea, este asociată cu un risc crescut al bolilor cardiovasculare, al bolii hepatice în stadiu terminal, al cancerului la ficat și al diabetului de tip 2.

Acest studiu arată că, în momentul în care copiii și familiile lor pot urma o dietă cu un procent scăzut de zaharuri libere până la opt săptămâni, pot apărea schimbări semnificative. 

Acest tip de intervenție reduce biomarkerii afecțiunii hepatice cel puțin pe termen scurt. Din aceste constatări, care au fost publicate în Journal of the American Medical Association, echipa de cercetare a concluzionat că, dacă copiii care suferă de boala hepatică și-ar reduce aportul de zahăr, grăsimea și inflamația din ficatul lor s-ar ameliora. Ei au sugerat, de asemenea, că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina rezultatele pe termen lung și cele clinice.

Din păcate, zahărul afectează și sănătatea mentală a copiilor. Copiii care consumă prea mult zahăr sunt, de asemenea, mai predispuși la problemele de sănătate mintală. Un studiu a demonstrat o legătură strânsă între consumul zilnic de bomboane la copiii de 10 ani și violența din viața lor la un moment ulterior.

 

Sursa: eva.ro; tsn.ua

Adaugă comentariu

Închide