TOP 5 alimente pentru a preveni gripa şi răceala

TOP 5 alimente pentru a preveni gripa şi răceala

Răceala şi gripa nu au legătură directă cu alimentaţia. Ele sunt produse de infecţia cu rinovirusuri (în cazul virozelor respiratorii sau răceli cum sunt numite popular) şi de infecţia cu virusul gripal în cazul gripei. Însă respectarea câtorva reguli de igienă, odihna suficientă şi o alimentaţie echilibrată pot fi de folos sistemului imunitar ce trebuie să facă faţă non-stop asaltului de inamici ai sănătăţii.

Aportul de minerale necesare sistemului imunitar poate fi asigurat prin consumul de fructe proaspete şi uscate, legume, lapte, brânzeturi, ouă, uleiuri vegetale, peşte şi carne de pui. Apa din belşug este obligatorie zi de zi. Mai jos să prezentăm şi câteva sugestii de alimente benefice imunităţii.

Apa menţine starea de sănătate a întregului organism. Pare banal, dar fără apă celulele, organele şi ţesuturile nu ar funcţiona corect. Apa ajută la reglarea temperaturii corpului şi la menţinerea funcţiilor organelor. Pierdem apă prin respiraţie, prin transpiraţie, prin digestie. Rezervele de apă trebuie refăcute constant atât prin consumul de apă potabilă, cât şi prin alimente pe bază de apă sau care conţin apă în mod natural.  Pentru o hidratare optimă, zilnic puteţi consuma supe din legume cu sau fără carne, dar şi ceaiuri precum cel de echinaceea.

Usturoiul este cunoscut ca fiind un antibiotic natural şi un aprig aliat al sistemului imunitar.
Este bogat în antioxidanţi şi substanţe cu efect anticancerigen.

Mere, gutui, pere - sunt fructe autohtone şi teoretic nu sunt tratate cu ceară pentru a fi conservate. Consumaţi-le proaspete pentru a beneficia de vitamina C. Fibrele lor ajută la buna funcţionare a tranzitului intestinal. Fructele sunt mereu o opţiune mai bună decât dulciurile procesate.

Iaurtul, o sursă importantă de probiotice, este un prieten al sistemului imunitar şi este recomandat să fie consumat cât mai des. Iaurtul este folositor pentru digestie, reducerea colesterolului, stimularea sistemului nervos prin aportul de vitamine din grupa B. Alegeţi iaurtul natural, fără zahăr sau arome.

Polen crud, un antibiotic natural. Persoanele care nu sunt alergice la polen, pot întreba medicul de familie în ce doze să consume polen crud. Acesta conţine lactofermenţi benefici florei intestinale, enzime care îmbunătăţesc absorbţia de vitamine şi minerale din alimentaţie. De asemenea, produsul apicol natural are şi antioxidanţi care acţionează împotriva radicalilor liberi.

 

Sursa: csid.ro; delfi.lv

Adaugă comentariu