8 sfaturi despre cum îl înveți să facă ordine

8 sfaturi despre cum îl înveți să facă ordine

Mulți părinți întâmpină dificultăți atunci când vine vorba să le explice copiilor că aceștia trebuie să își strângă jucăriile și să facă ordine în camera lor. Alexandra Nesterenko, mamă a patru copii și bloggeriță le vine însă în ajutor cu 8 sfaturi despre cum să îl înveți pe copil să facă ordine.

1.Spune-i de ce trebuie să facă ordine. Trebuie să înțelegi că un copil nu știe mereu de ce trebuie să facă un lucru sau altu, motiv pentru care trebuie să-i amintești deseori motivul pentru care trebuie s-o facă. De exemplu, îi poți spune așa: Este mult mai ușor să găsești un lucru atunci când acesta are un loc anume. Vei ști mereu unde se află un lucru și îl vei putea găsi repede. Plus la toate mai e și frumos atunci când în cameră este curat.

2.Sortați jucăriile. Faceți rost de câteva cutii sau de dulapuri separate pentru jucării. Explicații copilului că fiecare cutie este casa unui anumit tip de jucării. De exemplu, într-o cutie trăiește constructorul, în alta mașinuțele etc.

3.Ajută-l să facă ordine. Dacă vezi că nu se mișcă să strângă după el, porpune-i să-l ajuți. De cele mai multe ori, doar după câteva minute copilul va începe să te ajute la rândul lui și va termina singur să facă ordine.

4.Nu transformați curatul într-o pedeapsă. Dacă îl vei pedepsi punându-l să facă curat, copilul va avea o atitudine negativă față de acest proces.

5.Faceți curat jucându-vă. De exemplu puteți să organizați un concurs: cine strânge mai bine sau cine strânge jucăriile mai repede.

6.Apelați la număratul până la 100. Dacă copilul nu vrea să facă ordine, atunci spune-i: Am să număr până la 100, iar după asta am să arunc la gunoi tot ce stă pe jos și nu e la locul său.

7.Laudă-l. După ce a făcut ordine, nu uita să îl lauzi pentru ceea ce a făcut dar și să apreciezi munca lui.

8. Oferiți-i un exemplu! Nu cereți de la copil ceea ce nu faceți voi. 

Foto: enjoyyourchild.files.wordpress.com

Adaugă comentariu