Cât de importante sunt jucăriile de rol/de meserii pentru dezvoltarea copilului

Cât de importante sunt jucăriile de rol/de meserii pentru dezvoltarea copilului

Copiii învață multe lucruri atunci când își imaginează și intră în pielea personajelor lor preferate, fie ele reale sau fictive. De aceea, datorită numeroaselor beneficii pe care le poate oferi, copiii ar trebui încurajați să se joace cu jucării de rol sau cele care reprezintă anumite meserii. Aceaste jucării de fapt, ajută la construirea ââși dezvoltarea abilităților în multe domenii esențiale de dezvoltare.

Iata câteva beneficii ale jucăriilor de rol și meserii:

Dezvoltare socială și emoțională

Când copilul se joacă cu jucăriile de rol, acesta experimentează activ rolurile sociale și emoționale ale vieții. Prin jocul de cooperare, el învață cum să se transforme, să împărtășească responsabilitatea și să rezolve creativ problemele. Jocul imaginativ are cel mai mare impact asupra dezvoltării deprinderilor cheie, atât de importante pentru succesul copiilor. Cu ajutorul jocurilor cu meserii, copiii pot deveni oricine își doresc. De asemenea, un impact major în viața copiilor îl are și joaca cu păpușile și figurinele; acestea îi incurajează să învețe cum să interacționeze social și să dezvolte indicii sociale, experimentând contactul vizual, folosind diferite tonuri și emoții. De asemenea, copiii învață să aibă conversații, pe care le promovează vorbind cu păpușile și figurinele, imaginându-și răspunsurile lor.

Dezvoltarea abilităților motorii fine

De ce sunt importante abilitățile motorii fine? Acestea presupun folosirea mușchilor de la mâini, încheieturi, degete și picioare, incluzând acțiuni precum apucarea, ținerea, prinderea sau apăsarea. Abilitățile motorii sunt esențiale pentru desfășurarea activităților cotidiene, cum ar fi îmbrăcarea, folosirea tacâmurilor, legarea șireturilor, scrisul etc.

Dezvoltare mintală

Chiar dacă este doar o joacă de copii, există multe situații de rezolvare a problemelor pe care le întâmpină copiii în timpul jocului de rol. Procesul de a căuta soluții pentru rezolvarea unor probleme dezvoltă abilitățile analitice ale copilului. De asemenea, promovează resurse, creativitate, gândire abstractă și raționament logic.

Dezvoltarea abilităților de comunicare

Fie că se joacă cu părinții, frații, colegii, păpușile sau prietenii imaginari, copiii se vor angaja întotdeauna într-o conversație. Un copil începe să învețe importanța comunicării, mai ales atunci când imită discuții și acțiuni adulte. Când copiii se prefac că le citesc povești păpușilor sau își notează listele lor de cumpărături, pot fi motivați să înceapă să învețe cum să citească și să scrie.

Așadar, încurajați-vă copilul să se joace cu aceste tipuri de jucării, în loc să stea in fața unui ecran la desene animate. Nu uitati, abilitățile pe care copilul le învață prin jucarii de rol/de meserii, sunt cele care contează în viața reală.

 

Sursa: copilul.ro; dhgate.com

Adaugă comentariu

Închide