Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Câte ore pe zi lăsăm copiii de până la 5 ani să folosească telefonul sau tableta

Câte ore pe zi lăsăm copiii de până la 5 ani să folosească telefonul sau tableta

În urma unui nou studiu publicat în Jurnalul Naţional de Pediatrie JAMA, s-a demonstrat că dacă le permitem copiilor preşcolari să se joace pe iPad sau să se uite prea mult la televizor, aceste activităţi îi pot afecta dezvoltarea, în special la vârsta de până la cinci ani. Oamenii de ştiinţă au evaluat comportamentul, dexteritatea, capacitatea de rezolvare a problemelor şi aptitudinile personale ale 2400 de copii din Canada, cu vârste de doi, trei şi cinci ani şi au descoperit că cei mai expuşi la ecranele dispozitivelor erau cei de la vârsta de doi ani, care nu erau dezvoltaţi corespunzător la vârsta de trei ani. Iar cei care erau expuşi prea mult de la vârsta de trei ani, nu erau dezvoltaţi corespunzător la vârsta de cinci ani.

Există şi beneficii în ceea ce priveşte petrecerea timpului în faţa ecranelor, câtă vreme este făcută într-o manieră interactivă şi de calitate, însă expunerea excesivă a fost asociată cu numeroase probleme fizice, de comportament şi cognitive.

Dacă un copil îşi petrece trei sau mai multe ore în faţa televizorului, riscă să se confrunte cu diabetul de tip 2, sugerează o cercetare publicată în iulie 2017. Cei care petrec mai mult de trei ore în faţa televizorului se pot confrunta şi cu problemele de greutate, iar astfel şi cu rezistenţa la insulină, ambele fiind un factor de risc al acestei condiţii. Cei mici produc de asemenea o cantitate de leptină, care afectează apetitul regulat. Aşadar, reducerea timpului petrecut în faţa televizorului sau a calculatorului poate fi benefică pentru reducerea apariţiei diabetului de tip 2. 

Cercetătorii au analizat şi 4495 de copii cu vârste cuprinse între 9 şi 10 ani, fiind astfel evaluaţi factorii care influenţează riscul dezvoltării diabetului, unde au fost înregistrate proporţiile corpului, nivelul activităţilor, dar şi orele petrecute în faţa unui ecran (fie că este vorba de televizor sau calculator) pe zi. Rezultatele arată că în perioada de creştere şi maturitate, copiii nu aveau capacitatea de a se dezvolta optim. Atunci când cei mici văd un ecran, ratează oportunitatea de a practica abilităţile interpersonale, motorii şi de comunicare. De exemplu, atunci când sunt în preajma unui ecran, sunt mai sedentari, ceea ce înseamnă că nu mai practică abilităţile motorii precum alergatul sau mersul, iar astfel se întârzie dezvoltarea acestei zone.

Experţii susţin că cei mici nu ar trebui să stea în faţa telefoanelor mobile sau a tabletelor până la vârsta de doi ani, dar şi atunci accesul lor trebuie să fie limitat, nu mai mult de o oră pe zi, până la vârsta de cinci ani. Începând cu vârsta de cinci ani, nu trebuie să le fie permisă utilizarea acestor dispozitive mai mult de două ore pe zi, pentru a reduce potenţialele riscuri de dezvoltare. De asemenea, copiii care folosesc aceste device-uri timp de 90 de minute înainte de a merge la culcare, sunt de două ori mai predispuşi să nu se odihnească suficient şi de trei ori mai mari sunt şansele să se simtă obosiţi pe timpul zilei.

 

Sursa: csid.ro; Android - Mobile-review.com

Share:

Articole recomandate