Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Medic psihoterapeut despre extinderea vocabularului copilului – strategii eficiente

Medic psihoterapeut despre extinderea vocabularului copilului – strategii eficiente

Copilul deține propriile mecanisme de învățare și de dezvoltare a vocabularului, însă adesea părinții și-ar dori să contribuie la acest proces. Ei bine, există câteva strategii care pot fi de ajutor în acest sens.

Este extrem de important ca părintele să înțeleagă faptul că fiecare copil se dezvoltă în timpul lui și că nu e nimic în neregulă dacă cel mic are un vocabular mai restrâns decât alți copii de vârsta lui, menționează Petruța Gheorghe, psihoterapeut.

Poți folosi însă câteva strategii pentru a le extinde vocabularul celor mici:

Folosește cuvinte “de adulți” în discuțiile cu copiii atunci când vorbești cu cei mici, fără să îți dai seama, cauți cele mai simple și ușor de înțeles cuvinte. Încearcă, mai degrabă, să presari conversațiile cu cei mici cu câteva cuvinte mai complicate.

Lasă-l pe cel mic să povestească – este foarte important pentru dezvoltarea vocabularului să îi citești celui mic povești, însă uneori îl poți provoca să îți spună o poveste, așa cum și-o amintește el. Provocarea aceasta îl va determina să se autodepășească, făcându-l să caute și să folosească cele mai potrivite cuvinte pentru țeserea firului narativ. Dacă simți că cel mic se blochează, pune-i întrebări ajutătoare pentru a-l scoate din impas.

Fă conversație chiar dacă cel mic nu îți poate răspunde așa cum ar trebui – fă-ți un obicei din a vorbi cu cel mic pe parcursul zilei, indiferent de acțiunile întreprinse. De pildă, atunci când pregătești masa, povestește-i pas cu pas ce ai de făcut. În timp ce conduci și el stă în scaunul lui, descrie-i peisajele văzute, iar după ce porți o conversație telefonică, pune-l pe cel mic în temă spunându-i ce și cu cine ai vorbit.

Corectează-i greșelile cu grijă –trebuie să fii foarte atent la modul în care corectezi o greșeală de vorbire a copilului. Este important ca cel mic să fie corectat, însă contează foarte mult maniera în care este corectat. Fă-o cu blândețe, fără să râzi de el sau să adopți un ton autoritar. Altfel, copilul se va simți umilit și există riscul să refuze să vorbească.

Folosește sinonime – prefă-te că nu reușești să găsești termenul potrivit pentru anumite cuvinte și caută un sinonim. De pildă, întreabă-l pe cel mic “cum este elefantul?”. Dacă el îți răspunde “mare”, tu spune-i “da, așa este, e foarte mare, de fapt, uriaș”. Treptat, cel mic își va îmbogăți vocabularul cu o serie de sinonime ale cuvintelor pe care le cunoaște.

Ai răbdare – răbdarea este extrem de importantă atunci când vine vorba despre vocabularul celor mici, precum și despre copii, în general. Repetă cuvintele ori de câte ori este necesar, și fă-o fără să te arăți iritat și să îți pierzi calmul. Cu cât copilul este mai relaxat cu privire la acest subiect, cu atât mai rapidă va fi evoluția sa. Pe de altă parte, dacă cel mic se simte stresat de părinte, va fi intimidat și progresul său va fi încetinit. Extinderea vocabularului trebuie să fie o bucurie atât pentru cel mic, cât și pentru părinte, nicidecum o corvoadă.

Sursa: doc.ro

Share:

Articole recomandate