Modelul danez: Cum le vorbim copiilor despre sex

Modelul danez: Cum le vorbim copiilor despre sex

Danezii nu se sfiesc să le vorbească copiilor despre sex și să le răspundă la toate întrebările la acest subiect. Asta în timp ce unii dintre noi sunt foarte creativi la inventarea poveștilor cu barza, varza, magazinul etc.

Pentru a le ușura un pic situația, danezilor le vin în ajutor cărțile cu desene și explicații. Danezii nu așteaptă ca copilul lor să afle aceste informații de la prieteni sau din surse nesigure de informare, ci le explică totul în termeni cât se poate de simpli și ușor de înțeles.

Moda cărţilor de educaţie sexuală pentru copii s-a răspândit şi în rândul americanilor. După ce la început a fost şocată când soţul ei i-a arătat fiicei lor o carte daneză cu imagini explicite, autoarei Jessica Alexander i-a plăcut apoi atât de mult ideea, încât a lansat ea însăşi un astfel de manual, „Modalitatea daneză de parenting: un ghid pentru creşterea celor mai fericiţi copii din lume”.

 

În Danemarca, educația sexuală este predată și în școli, unde se discută pe larg despre sarcină, contraceptive, pubertate, boli cu transmitere sexuală şi nu numai. Educația sexuală este obligatorie în Danemarca din anul 1970. În cadrul orelor, se acordă o atenție deosebită diverselor mijloace de contracepție.

 

Urmând exemplul danezilor, în Finlanda, educația sexuală a devenit obligatorie în 2001 pentru clasele 7-9. Tot în 2001 educația sexuală a devenit obligatorie și în Franța, iar părinții nu își pot retrage copiii de la aceste lecții. În Franța aceste lecții sunt predate atât în școlile primare, cât și în cele secundare. Regulamentul din 2003 a declarat că “educația sexuală trebuie să integreze cunoștințe biologice și psihologice, dimensiuni emoționale, sociale, culturale și etice ale sexualității”.

Într-un articol anterior am vorbit despre una dintre aceste carți, pe care o puteţi vedea AICI.  

 

Foto: boredpanda.com,  notizieprovita.it, repstatic.it, financetwitter.com
 

Adaugă comentariu