Pentru ca un copil să devină un adult bine maturizat el are nevoie de multă joacă

Pentru ca un copil să devină un adult bine maturizat el are nevoie de multă joacă

Un copil învață prin joacă. Cel puțin până la vârsta școlară jocul este principalul profesor al copiilor. De aia micuții trebuie chiar încurajați să se joace, căci jocul îi ajută să devină ulterior adulți bine formați.

Jocul ca formă de reconstruire a atașamentului

Lipsa unei relaţii de atașament cu părintele poate să fie o mare problemă. Copiii au un instinct natural de a se opune celor cu care nu au o relație profundă de atașament. Aflăm cât de important este jocul pentru copii dacă înțelegem că prin joc se poate reconstrui o relație de atașament. Nu ne rămâne decât să intrăm în lumea copilului și să îl lăsăm pe el să ne ghideze în joc.

Jocul ca expresie a emoţiilor

Copiii au impulsuri emoţionale puternice. Și nu fac asta ca să ne sperie pe noi sau pentru că ar fi răsfățați. O fac pentru că nu sunt încă suficient de maturi să o facă altfel. Dacă înțelegem asta vom putea vedea cât de important este jocul pentru copii. Ei pot astfel să exprime, într-un mod social acceptabil, emoții puternice pe care nu știu să le elibereze altfel.

Jocul ca sistem de protecție

Cele mai noi studii în domenii arată că pentru copil jocul funcţionează ca un spațiu de protecție. El se simte protejat în joc, știe că își poate exprima liber chiar și acele emoții de care se teme și învață, din interacțiune cu alții, cum să se comporte. Așadar, dacă vrem să creștem un viitor adult sănătos emoțional, una dintre chei este jocul. 

Jocul şi lacrimile

Un psihoterapeut faimos spunea „mi-a luat ani de zile să plâng în terapia personală și apoi încă ceva să mă opresc”. Creștem auzind tot mai des „nu mai plânge că ești mare”, „fetițele mari nu plâng”, „numai bebelușii plâng”. Dar plânsul este sănătos. Este eliberator, aduce calm, claritate și liniște. De aceea este bine să știm cât de important este jocul pentru copii pentru că le dă posibilitatea să plângă într-un spațiu sigur, care le asigură confort. Și cel mai frumos este că și noi, adulții, putem face la fel, fără teama de a fi judecați.

 

Sursa: totuldespremame.ro; mama.ua

Adaugă comentariu

Închide