Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Psihologul spune care sunt efectele pedepselor asupra dezvoltării copilului

Psihologul spune care sunt efectele pedepselor asupra dezvoltării copilului

De ce doar copiii sunt pedepsiți? De ce există pedepse doar pentru copii? Doar ei greșesc? Doar ei nu sunt cuminți ori ascultători? Probabil astfel de întrebări își pun copiii care sunt pedepsiți pentru anumite acțiuni sau inacțiuni. Psihologa Lizetta Mihaila explică efectul pedepselor asupra dezvoltării copiilor.

Pedepse sau recompense?

De cele mai multe ori tindem mai mult să pedepsim, în loc sa recompensam. Astfel, corijăm un comportament negativ, pe care, de fapt, îl întărim, și mai puțin să stimulăm comportamente pozitive.

De aceea, trebuie să existe un echilibru între pedeapsă și recompensă, stabilind ceea ce este absolut necesar să pedepsim și ceea ce trebuie recompensat. Nu este recomandabil să recompensăm toate comportamentele pozitive, care pot fi deprinderi de viață ori reguli, pe care copilul trebuie să și le însușească și nu să le manifeste, doar pentru că va primi „ceva” în schimb.

Ascultare sau pedeapsă?

Copilul încearcă să fie mereu în centrul atenției, este, uneori, gelos sau are nevoie de afecțiune și comunicare.

De aceea, de cele mai multe ori, are ceva de spus, în special când discutați cu o altă persoană, ori când i-ați dat ceva de lucru/ joacă și comunicați cu altcineva, când doriți să vă odihniți, ori vă grăbiți, pentru că întârziați la serviciu ori la un eveniment. În astfel de momente, copilul are ceva foarte important de spus! Astfel, ne enervam, îl trimitem pe copil în camera lui ori îl pedepsim, deoarece ne-a întrerupt. Copilul își însușește pedeapsa, însă, el tot nu a comunicat ceea ce dorea, ori nu a fost ascultat. De aceea, putem stabili anumite momente în care să-l ascultăm, să discutăm, să sfătuim împreună. Îl puteți învăța că are voie să întrerupă o discuție doar dacă a apărut o urgență.

Pedeapsă sau regulă?

În cazul în care exagerăm cu pedepsele, care por fi foarte dese sau foarte aspre, și în mod repetat sunt date copilului, acesta se poate obișnui cu ele și de cele mai multe ori nu va mai fi afectat, chiar dacă este ceva care nu-i place. De aceea, trebuie să facem o distincție clară între respectarea regulilor, care trebuie întotdeauna explicate și chiar să i se spună care sunt consecințele/ pericolele care pot urma. Pedepsele trebuie explicate, la rândul lor, nu doar să le aplicăm și aceasta ar trebui să fie o metodă de a-l determina pe copil să înțeleagă că un comportament negativ, care a fost pedepsit îl privează de alte bucurii.

O metoda de a preîntâmpina incidente neplăcute este de a-l pune pe copil să empatizeze cu ceilalți: „Tu cum te-ai simți dacă cineva ți-ar face asta?”, „Cum crezi că m-am simțit eu când tu te-ai tăvălit prin magazine, pentru că nu am vrut să-ți cumpăr o jucărie?”

Gândiți-vă cum v-ați simți voi, adulții, dacă ați fi pedepsiți fără să vi se ofere o explicație!

 

Sursa: copilul.ro; molportal.ru

Share:

Articole recomandate