Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Sfaturi: Cum să îl înveți pe cel mic să doarmă singur

Sfaturi: Cum să îl înveți pe cel mic să doarmă singur

Deși este foarte plăcut să îl ai mereu aproape, este important ca cel mic să doarmă singur . Multe mămici încearcă fără succes să îi învețe pe cei mici să doarmă singuri, însă fără succes. Vestea bună este că poți însă să încerci câteva metode care s-ar putea să dea roade.

  • Încurajează-l să doarmă singur

Încercați să faceți această schimbare treptat. Când e ceva mai mic, permiteți-i să doarmă în aceiași cameră cu voi, doar că într-un pătuț separat. Obișnuința de a dormi cu părinții nu trebuie încurajată. Cu timpul dați-i de înțeles că trebuie să devină încrezător și independent și să doarmă singur în camera sa.

  • Începe cu somnul de la prânz

Pentru ca să nu fie prea grea această trecere, exersați în timpul somnului de la prânz. În timpul zilei vei avea mai multă răbdare cu el, iar plânsul sau trezirile lui nu te vor priva de odihna necesară în timpul nopții.

  • Decorează camera copilului

Este important să îi creezi un spațiu în care copilul să se simtă bine. Ați putea încerca să decorați împreună camera și nu uita să scoți din cameră lucrurile care îi displac.

  • Mergeți devreme la culcare

Mergeți la somn cu o oră mai devreme decât obișnuiați înainte, astfel, va fi mai ușor pentru tine  să rezolvi situațiile în care copilul tău plânge, înainte de ora la care ai vrea să adormi.

  • Metoda Ferber

Această metodă a dat roade în cazul mai multor mămici. Ce trebuie să faci? Hrănește bebelușul, fă-i o băiță și schimbă-i scutecul. Pune copilul treaz în pătuț, însă ai grijă ca să nu îl lași cu vreo pătură sau vreo jucărie cu care s-ar putea sufoca sau lovi, apoi părăsește camera. Revină după puțin timp și liniștește-l dacă plânge, iar apoi ieși din nou din cameră însă pe o perioadă mai îndelungată, repetați aceste acțiuni până adoarme. Nu îl ridica din pat atunci când plânge! Crește timpul în care stai în altă cameră treptat în fiecare noapte. Potrivit lui Ferber, bebelușul tău ar trebui să înceapă să adoarmă singur în cea de-a treia sau a patra noapte, sau într-o săptămână maxim. Dacă bebelușsul tău nu daă semne că poate să adoarmă singur, abandonează metoda și mai încearc-o din nou după o lună.

  • Metoda Progresivă

Stai lângă copil până când acesta adoarme. Oferă-i un confort psihic și verbal. La început este bine să îl iei în brațe și să îl liniștești, însă nu pentru o perioadă îndelungată de timp.

  • Metoda Graduală

Este o metodă cu mai mulți pași prin care copilul primește din ce în ce mai mult control, treptat și in ritmul copilului, putând să dureze chiar 2-3 luni. Această metodă poate fi folosită cu succes de adepții attachment parenting-ului pentru că este cea în care copiii nu sunt lăsați singuri să plângă, și se poate folosi în cadrul tuturor categoriilor de vârstă ale copiilor.

Foto: clickinmoms.com

Share:

Articole recomandate