Studiu: Elevii lăudați se concentrează mai bine la ore decât cei care sunt criticați

Studiu: Elevii lăudați se concentrează mai bine la ore decât cei care sunt criticați

Laudele îi pot ajuta pe elevi să se concentreze mai bine la ore. Asta arată un studiu recent, realizat în cadrul unor școli din Statele Unite ale Americii. Cercetarea sugerează că adolescenții sunt mai înclinați să asculte de profesori și să se concentreze asupra activității școlare dacă sunt lăudați.

Studiul s-a desfășurat pe o perioadă de trei ani și pe un eșantion de 2.536 de copii cu vârste cuprinse între 5 și 12 ani. În jumătate dintre clasele cercetate profesorii au pus în aplicare un program comportamental în care elevilor li se comunicau abilitățile sociale pe care ar trebui să le pună în aplicare în timpul lecțiilor și erau recompensați pentru folosirea acestora.

La celelalte ore, profesorii au folosit măsurile obișnuite de management al clasei.

Cercetătorii, conduși de Paul Caldarella din cadrul Brigham Young University, Utah, au examinat numărul de declarații laudative pe care le oferă profesorii, în comparație cu numărul mustrărilor - raportul dintre laudă și mustrare (PRR) - și impactul acestui comportament asupra copiilor. Concluziile sugerează că în orele cu cel mai înalt raport dintre laudă și mustrare, elevii petrec un interval cu 20% până la 30% mai lung acordând atenție profesorului sau activității de învățare, în comparație cu cele unde PRR a fost la nivelul cel mai scăzut.

Situația a fost similară atât în timpul orelor obișnuite, cât și a celor în care profesorii au aplicat programul comportamental.

Din nefericire, cercetările anterioare au arătat că profesorii au deseori tendința de a-și dojeni elevii pentru probleme de conduită într-o măsura egala sau chiar mai mare decât a-i lăuda pentru comportament adecvat, deseori cu efect negativ asupra efectivelor de copii şi a comportamentului elevilor”, a spus Paul Caldarella.

Lauda este o formă de răspuns oferit de profesor, iar elevii au nevoie de această reacție pentru a înțelege felul în care trebuie să se comporte și care anume conduită este apreciată de profesori”, a mai precizat acesta.

 

Sursa: Agerpres; copilul.ro;

 

Adaugă comentariu