Un copil poate depăși orice, nu, însă, absența mamei sale. Iată „semnele” unei mame absente!

Un copil poate depăși orice, nu, însă, absența mamei sale. Iată „semnele” unei mame absente!

De zeci de ani, psihologii, psihiatrii, pedagogii, specialiștii in dezvoltarea umană spun că un copil se poate lipsi de orice, cu exceptia prezenței mamei sale. Lipsa condițiilor materiale, a unui mediu plăcut și chiar lipsa tatălui pot fi suplinite atunci când mama este alături de cel mic, potrivit scriitoarei Emma E. Sanchez.

Thomas Verny, în cartea sa renumită „Viața secretă a copilului nenăscut”, dupa ani de studiere a mii de femei însărcinate și urmărirea vieții micuților pe parcursul dezvoltării, a constatat că o femeie cu atitudinea potrivită, conștientă de viața pe care o duce, și cu suficientă dragoste și interes pentru micuțul său, poate să depășească cele mai grele condiții de viață și să crească copii puternici, siguri și stabili din punct de vedere emoțional.

Un copil poate depăși moartea mamei sale, dar nu și absența sau detașarea sa emoțională, mai ales dacă nu este prezentă sau implicată pe parcursul copilăriei, asta având un impact direct asupra dezvoltării lui afective și cognitive.

O mamă care petrece multe ore la serviciu și stă doar puțin timp cu copilul, nu este neapărat o mamă absentă, este în pericol de a fi, dar poate evita acest lucru.

O „mamă absentă” este considerată aceea care:

Abandonează copilul. Dacă informația cu care copilul crește este negativă sau îl face responsabil pentru plecarea mamei sale, îi poate provoca daune emoționale serioase pe termen lung.

Are perioade de absență prelungita sau foarte frecventă. Astazi, multe mame lucrează, călătoresc și, din diverse motive, nu pot fi mereu alături de copilul lor. Iar cadourile scumpe sau orice obiect care îi este oferit, nu suplinește absența ei, pentru că vine din sentimentul de vinovăție și nu din dragoste sinceră.

Nu este implicată emoțional. Există mame care, din diverse motive, nu rezonează din punct de vedere emoțional cu copilul lor. Sunt distante si reci. Acest tip de absență este foarte periculos.

Semnele care ne spun că un copil se simte abandonat:

  • Probleme de somn;
  • Tulburari de alimentație;
  • Deznădejde;
  • Distanțare;
  • Agresiune sau multă furie;
  • Tristețe.

 

Sursa: copilul.ru; u-mama.ru

Adaugă comentariu

Închide