Vârsta la care copiii ar trebui să mănânce singuri

Vârsta la care copiii ar trebui să mănânce singuri

Mulți părinți se întreabă care este vârsta la care copiii deja ar trebui să mănânce singuri. Micuții obțin această abilitate treptat și desigur că diferă de la copil la copil cât de repede învață această activitate. Există însă câteva repere general valabile despre care citiți mai jos.

La 8 luni copilul deja ar trebui să mănânce singurel cu mânuța. Adică să ia mâncare în pumn și să încerce să o îndese în guriță. Peste o perioadă va apuca deja bucățelele cu două degețele. Vă îndemnăm să-i încurajați oferindu-le bucățele de legume destul de măricele încât să le poată apuca, dar nu prea mari ca să se înece cu ele. Dacă piciul nu ia singur mâncarea de pe masă, jucați-vă nițel la început oferindu-i câte o bucățică pe care să o apuce din mânca voastră.

Un copil este în stare în principiu să mănânce liber cu lingura la vârsta de 2 ani. Dar mulți obțin această reușită chiar mai devreme. În principiu, copilul de un an se poate hrăni singur, dar face mizerie mare în jurul său. Pentru a-l încuraja să folosească lingura, începeți să-i puneți la masă și o linguriță a sa pe care la început o va folosi neîndemânatic, dar tot exersând va deprinde mai repede.

Specialiștii afirmă că deja la 2 ani un copil ar trebui să poată mânui și furculița. Dar părinții sunt îndemnați să le ofere picilor o furculiță a lor chiar mai devreme, pe la 15-18 luni. Totodată, la masă oferiți-le alimente care se prind ușor cu furculița, cum ar fi brânza sau legume gătite la aburi, dar care nu se sfarmă. Nu le dați bucăți de fructe sau cartofi (care se sfarmă ușor) căci copilul se poate simți frustrat de la început deoarece nu le poate prinde cu furculița.

 

Sursa: clubulbebelusilor.ro; materinstvo.ru

Adaugă comentariu

Închide