Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

8 idei cum îți poți ajuta piciul să îndrăgească grădinița

8 idei cum îți poți ajuta piciul să îndrăgească grădinița

Micuțul vostru a crescut și a venit timpul să meargă la grădiniță. Acest lucru înseamnă condiții diferite de cele de acasă, copii noi, despărțirea de părinți, precum și un program cu anumite reguli pe care va trebui să le respecte. Pentru unii dintre ei perioada de adaptare la noul mod de viață poate dura câteva săptămâni, pentru alții – și un an. Îl puteți ajuta pe copil să se acomodeze mai ușor la viața de grădiniță urmând câteva sfaturi pe care vi le propunem în continuare.

 

1. Stabiliți tipul de program pentru copil (scurt, mediu sau prelungit)

Încă de la început, alegeți, câte ore va sta copilul la grădiniță. Acest aspect este foarte important atât pentru copil, cât și pentru educatoare. Astfel, copilul va înțelege că grădinița este un lucru serios și nu ceva ocazional. La rândul său, educatoarea va ști cum să organizeze programul zilnic al copilului: masă, somn, joacă, plecarea acasă.

2. Nu-i demonstrați micuțului temerile pe care le aveți

Dacă vă este frică de faptul că micuțul nu se va putea adapta, păi el nu trebuie să știe despre aceasta. Aveți încredere în educatoare și tratați-o ca pe o prietenă grijulie – deoarece copilul își va petrece o mare parte din timp sub supravegherea acesteia.

3. Nu obligați copilul să mănânce totul încă din prima zi ori să se joace cu ceilalți copii

Cu siguranță ați fi cei mai fericiți părinți dacă ați ști că micuțul și-a făcut prieteni încă din primele zile de grădiniță și că se descurcă de minune în noile condiții. Dacă nu este așa, nu insistați să comunice cu toți copiii din grupă. Nu vă alarmați dacă refuză să mănânce tot ce are în farfurie. Și un matur, când ajunge într-un mediu sau colectiv nou, are nevoie de o anumită perioadă de adaptare.

4. Dați-i voie să-și ia la grădiniță jucăria preferată

În perioada de adaptare a copilului acesta se poate simți nesigur, poate declara că îi este teamă. De aceea, după ce l-ați îmbrăcat, îndemnați-l să-și ia jucăria preferată, ca să-i facă cunoștință cu noii colegi. 

 

5. Nu vă rețineți prea mult în grupa de copii

Perioada de adaptare a micuțului este foarte emoționantă atât pentru micuț, cât și pentru părinți. Copilul simte că se desparte de mama/tata și, cu siguranță, nu prea va avea motive să zâmbească ori să sară în sus de bucurie. Sărutându-l și îmbrățișându-l îl veți încuraja și îi veți transmite o mai mare încredere în sine decât dacă i-ați demonstra îngrijorarea sau ați începe să plângeți în prezența lui. Zâmbiți-i și lăsați-l în grija educatoarei cu cea mai mare încredere.

Dacă educatoarea vă îndeamnă să plecați, urmați-i sfatul.

6. În primele zile, luați-l acasă mai devreme

Copilul are nevoie de siguranță și de un program constant ca să-și formeze noi deprinderi de somn, implicare în diferite activități, luatul mesei în grup etc. La început poate fi nerăbdător să plece mai repede acasă, de aceea e bine să îi oferiți încrederea că îl veți lua acasă în fiecare zi când vă terminați activitățile de la serviciu. În primele zile îl puteți lua de la grădiniță cu câteva ore mai devreme, apoi, treptat, amânați plecarea cu câte o oră. Astfel, copilul va putea asocia etapele desfășurării activităților de la grădiniță cu plecarea acasă.

 

7. Pregătirea pentru următoarea zi de grădiniță

Chiar și după o săptămână, copilul poate refuza să meargă la grădiniță, poate chiar mai aprig decât la început. Îl puteți susține în acest sens prin pregătirea în comun a hainelor pentru a doua zi: ale voastre pentru serviciu și ale lui pentru grădiniță.

8. Nu vă faceți griji dacă nu vă povestește ce face la grădiniță

Unii copii sunt mai timizi și au nevoie de o perioadă mai mare pentru a se integra în grup. Alții, dimpotrivă, sunt mai deschiși și, când pleacă de la grădiniță, nu se pot opri din povestit. Dacă micuțul refuză să vă povestească ce a mâncat sau dacă s-a jucat cu cineva, atunci nu insistați. Urmăriți reacțiile și discuțiile copilului în timp ce se joacă acasă. Limbajul și comportamentul lui vă pot transmite gesturile educatoarei, situațiile care i-au plăcut sau l-au deranjat la grădiniță.

 

Încă niște sfaturi privind pregătirea copilului pentru grădiniță le puteți vedea și AICI

 

Informații: qbebe.ro

Imagini simbol: study.com; bgchristian.org;

kindercare.com; inquisitr.com

Share:

Articole recomandate