Bisericile de pe teritoriul şcolilor şi grădiniţelor din capitală activează fără autorizaţie de construcţie din partea municipalităţii

Bisericile de pe teritoriul şcolilor şi grădiniţelor din capitală activează fără autorizaţie de construcţie din partea municipalităţii

Capelele sau centrele moral-spirituale deschise pe teritoriul şcolilor şi grădiniţelor din capitală activează fără autorizaţie de construcţie din partea municipalităţii. Subiectul a fost discutat la şedinţa Primăriei, după ce pe reţelele de socializare au apărut informaţii că la grădiniţa 150 din Chişinău funcţionează un centru neautorizat de educaţie moral-spirituală, unde, uneori, au loc şi botezuri. Acest lucru este confirmat chiar de directoarea grădiniţei, care spune că paraclisul funcţionează la solicitarea părinţilor, menționează publika.md.

A avut loc vara acesta un botez, pe când grădinița nu funcționa. Eu m-am apropiat de părinte și l-am întrebat dacă ar putea să facă lucrul acesta pentru doi copiii nevoiași și el a zis că da, doar că să stabilim când, ca el să poată împrumuta cristelnița”, a declarat Valentina Gâscă, directoarea Grădiniţiei nr. 150 din Chişinău.

Autorizații în sensul direct nu au avut. Fie că s-a construit nu ceea ce a fost autorizat, fie că pe parcurs s-a modificat destinaţia”, a declarat Nistor Grozavu, viceprimar al Capitalei.

Legea prevede că pe teritoriul şcolii urmează a fi construite doar instituţii cu scop educaţional şi nicidecum altfel”, a zis Valeriu Bogdan, şeful Direcţiei Juridice a Primăriei.

În timp ce Mitropolia Moldovei susţine că paraclisele activează în baza unui parteneriat cu instituţiile de învăţământ, Direcţia Educaţie a Primăriei afirmă contrariul. „La etapa care suntem, am constatat că nu există nici regulamente, nici acorduri de parteneriat, de aceea, aceste centre activează cum consideră de cuviinţă. Noi am identificat destul de multe instituţii de învăţământ”, a declarat Rodica Guțu, şefă la Direcţia Educaţie.

Edilul interimar a cerut să fie oprită ridicarea oricărui paraclis pe teritoriul instituţiilor de învăţământ până la elaborarea unui regulament. „Să solicităm noi accesul de a educa copiii şi a le da educații conform Codului educaţiei. Să nu ne trezim mâine-poimâine pe teritoriul fiecărei instituţii sau şcoli cu instituţii, eu le zic bisericeşti”, a declarat Ruslan Codreanu, primarul interimar al Capitalei.

Reprezentanţii liceelor unde existe capele susţin că acestea contribuie într-un mod pozitiv la educaţia copiilor. „Elevii sunt mai respectuoși, bunele maniere stau în capul mesei și asta este foarte important și consider că această disciplină contribuie la multe aspecte de educație a tinerii generații”, a zis Ana Gheorghiță, directoarea L.T . „Principesa Natalia Dadiani”.

Ne străduim să vorbim despre familie, integritate, chiar despre nași, despre fini, pentru că copilul fiind mic întreabă ce înseamnă fin, naș și noi le explicăm din punct de vedere social și religios”, a spus Serghei Mohnovschi, preot.

În altă ordine de idei, câteva zile în urmă, tot pe rețelele de socializare, o mamă scria că la grădinița la care își duce copilul în curte este o biserică, iar într-o dimineață acolo se desfășura slujba pentru o înmormântare, fiind expus și sicriul cu decedatul. Mama se întreba cât de normală este o astfel de situație.

Dar voi ce părere aveți despre existența lăcașelor bisericești în curțile grădinițelor și liceelor?

 

Foto simbol: ru.sputniknews-uz.com

Adaugă comentariu