Cine ne-au otrăvit copiii zi de zi și cine trebuie să răspundă!

Cine ne-au otrăvit copiii zi de zi și cine trebuie să răspundă!

 

Cine se face responsabil de faptul că în grădinițe copiii au fost (și poate mai sunt) alimentați prost, și chiar cu produse neadecvate, alterate? Cine va fi tras la răspundere, când în această schemă este implicată atâta lume? Părinții se arată revoltați, dar și îngrijorați de siguranța copiilor la grădiniță.

După ce au fost scoase la iveală gravele nereguli și ilegalități care aveau loc în sistemul alimentar din grădinițe și școli, părinții cer să fie trași la răspundere toți complicii de rând, nu doar directorii companiilor care livrau produsele respective. Părinții cer sancționarea și a angajaților grădinițelor - directori, asistenți medicali și bucătari, deoarece ei sunt cei care au permis ca în instituții să fie aduse produse alimentare în stare inadmisibilă. Aceștia ar fi putut raporta neregulile sau suspiciunile față de calitatea produselor alimentare și chiar refuza primirea mărfurilor.

Paraziți, vomă și tulburări gastrointestinale

În redacția revistei „Odoraș”, au sunat mai mulți părinți care s-au plâns pe faptul că micuții acestora în ultima perioadă au avut crize de vomă destul de des, nu aveau poftă de mâncare, și multe alte simptome suspecte. Părinții nici nu bănuiau că problemele de sănătate ale copiilor ar fi generate de alimentația proastă din grădinițe, crezând că ar fi vorba de vreun virus.

„Am doi copii care frecventează grădinița, unul de 2 ani și altul de 4 de ani. Inițial copilul mai mic a început pe timp de noapte să aibă crize de vomă, și această situație se repeta destul de des. După care și copilul mai mare avea simptome identice. Copiii mei refuzau să mănânce, erau slăbiți și eu nu înțelegeam ce se întâmplă cu ei. Într-o zi chiar am fost chemată de educatoare ca să-mi iau copilul de la grădiniță, pentru că vomita și avea febră. Când am spus educatoarei despre suspiciunile mele, aceasta m-a rugat să nu spun asta nimănui, ca să nu creez probleme instituției. Îmi voi transfera copiii la o grădiniță privată, e costisitor pentru mine, dar altă opțiune nu am. Nu vreau să îmi otrăvesc copii”, spune o mamă.

O altă mamă povestește: „Fetița mea venea des acasă și vomita, se simțea rău și nici nu avea poftă de mâncare. Și asta a durat cam vreo două luni. Credeam că este un virus de sezon. Nici pe departe nu m-am gândit că copilul meu nu mănâncă ceea ce trebuie la grădiniță. Mai mulți cunoscuți de-ai mei mi-au spus că micuților lor li s-au depistat paraziți intestinali, și nu știu cum se face asta, dar prea multe coincidențe au avut loc în ultima perioadă. Acum sunt foarte îngrijorată de sănătatea copilului meu, și nici nu știu dacă să-l mai duc la grădiniță sau nu”.

Ce spun directorii de grădinițe

Am încercat să luăm legătura cu câțiva directori de grădinițe, pentru a afla poziția lor și situația în interiorul instituțiilor în care activează. Directoarea grădiniței nr. 215 spune: „În grădinița noastră totul este în regulă, noi permanent ținem totul sub control. Eu, împreună cu asistenta medicală și cu o comisie specială, verificăm de fiecare dată calitatea produselor primite, luăm probele necesare din mâncare, pentru a ne asigura că totul este bine. Anterior, am avut situații când ne-au fost livrate produse alimentare alterate, însă noi am întors totul înapoi și am refuzat să primim asemenea mărfuri. Mai mult ca atât, în grădinița noastră nu a fost înregistrat nici un caz de intoxicație alimentară”, spune directoarea grădiniței nr. 215 din capitală.

De asemenea, am vorbit și cu Directoarea grădiniței nr. 108. „Vorbeam anterior cu colegele mele, și majoritatea din ele s-au arătat mirate de ceea ce se întâmplă. Noi chiar am rămas șocate, nici nu ne dăm seama ce fel de manager sau asistentă medicală putea să primească asemenea produse. La noi în sector la sigur nu putea să fie așa ceva. Eu lucrez deja de 41 de ani, la grădiniță merg copiii educatorilor, nepoții noștri. Eu nu pun mâna în foc pentru celelalte grădinițe, dar noi așa cazuri nu am avut, la sigur. La noi nu trece nici un produs alimentar fără a fi controlat de mine sau de către asistenta medicală, în cazul în care noi nu suntem, cei care ne livrează produse nu le lasă așa.”

În timp ce părinții se arată nemulțumiți de neregulile care au loc în sistemul preșcolar, directorii instituțiilor ne dau asigurări că hrana copiilor este supusă unui control riguros. Atunci, cine se face vinovat că tot mai mulți copii ajung să fie victimele unui sistem vicios și corupt. Părinții roagă din răsputeri ca persoanele responsabile să investigheze minuțios cazul și să depisteze toți complicii acestor ilegalități, pentru a se asigura că pe viitor asemenea cazuri nu se vor mai repeta.
 

Citește și: 

Medicii abia acum au dezlegat taina creșterii numărului de copii cu pancreatite

Foto: kremenvlast.com.ua

Adaugă comentariu