Copiii la grădiniță în Germania culeg fructe și pomușoare din care fac dulceață ajutați de educatoare

Copiii la grădiniță în Germania culeg fructe și pomușoare din care fac dulceață ajutați de educatoare

Copiii de 4-5 ani de la o grădiniță din Rödermark, regiunea Frankfurt, Germania, au deja o tradiție să gătească dulceață din căpșuni și coacăze. Despre aceasta ne-a povestit Aurelia Țurcanu, care s-a stabilit cu familia în Germania.

Am observat la Aurelia o fotografie la care scria că fetița sa Eva a venit de la grădiniță cu borcănașul de dulceață pe care au făcut-o cu toată grupa și cu educatoarea. Am contactat-o pe mămică pentru a afla mai multe detalii despre această metodă interesantă.

Aceasta este deja o tradiție, anul trecut au făcut din căpșuni. Fructele sunt culese de copii, tot procesul împreună cu ei: cules , spălat, fiert. Tot tot. Ei merg pe lan și strâng fructe. Dar au și la grădiniță fel de fel de plante, chiar si coacăze”, ne povestit mămica.

Anul acesta proiectul a fost un pic mai mic și au făcut dulceață din coacăze culeasă chiar în grădina educatoarei, caci ea avuse mai multă anul acesta. „Însă știu că anii trecuți educatoarea cu copiii au mers pe lan și au adunat căpșuni după care au făcut dulceață, și în acel an copiii au vândut dulceața la un târg micuț tot la grădiniță organizat, 2 euro borcănașul, și erau foarte bucuroși”, a mai spus Aurelia.

Mămica ne-a povestit că în curtea grădiniței au multe plante crescute și îngrijite de copii, iar sâmbăta se fac uneori proiecte în care se implică și părinții. Spre exemplu într-o zi de sâmbătă a fost plantată coacăza.  

În imagini vedeți ce verdeață crește în curtea grădiniței.

 

Tot ca o curiozitate, Aurelia ne-a mai spus că acolo, când este ziua de naștere a unuia dintre copii, părinții nu se implică, dar nici nu au voie. De asemenea totul se face cu educatoarea, coc împreună o tartă, iar omagiatului i se confecționează o coroană de carton și e gata sărbătoarea.

 

P.S.: Nu v-am putut oferi mai multe imagini din procesul pregătirii dulceței deoarece instituția are o politică strictă privind fotografierea și publicarea imaginilor cu copii.

 

Foto: arhiva personală

 

Adaugă comentariu