Ce faci când copilul are febră? Sfaturi pas cu pas de la medicul pediatru

Ce faci când copilul are febră? Sfaturi pas cu pas de la medicul pediatru

Peste 85% dintre părinţi le administrează copiilor antitermice înainte că febra să atingă 38,5 grade Celsius, potrivit unui studiu apărut în Revista Pediatrics. Dar când de fapt trebuie tratată febra la un copil și ce alte măsuri trebuie luate? Despre aceasta a vorbit medicul pediatru Anca Cochino într-un interviu pentru portalul specializat totuldespremame.ro.

Medicul a subliniat că febra este un mecanism de apărare. Febra nu este un motiv de panică. Ne anunţă că ceva se întâmplă şi trebuie să fim mai atenţi la organismul nostru.

Febra se măsoară corect la copii sub 3 ani intrarectal. Celelalte metode (suzete, termometre de proximitate, cu infraroşu etc.) sunt doar orientative. Peste 3 ani se poate încerca măsurarea febrei cu termometru digital la nivelul axilei (sub braţ), dar uneori şi aceasta este o metodă pur orientativă, capul termometrului trebuind să fie în contact intim şi ferm cu pielea toracelui şi braţului tot timpul când este măsurată febra. Pentru copiii mai mari care colaborează (peste 5 ani) şi adulţi, temperatura poate fi măsurată oral (în gură) cu un termometru foarte curat.

Când temperatura măsurată intrarectal depăşeşte 38.5 grade putem interveni cu măsuri de scădere a febrei. Dacă febra este sub 38.5 şi copilul se simte foarte bine - ca şi cum nu ar avea febra, putem temporiza administrarea de antitermice. Îl dezbrăcăm, îi dăm lichide şi măsurăm febra peste 20-30 de minute.

Dacă temperatura măsurată intrarectal este sub 38.5 grade, dar copilul are o stare modificată evidentă, plânge foarte mult, nu poate dormi sau adoarme greu şi se trezeşte des, sau e agitat, atunci ar trebui intervenit cu medicamente specifice. Copiii mici nu ştiu să verbalizeze, să indice că se simt rău sau unde îi doare şi atunci trebuie ajutaţi. Chiar dacă sunt subfebrili (febra sub 38) sau au febra mică (febra sub 38.5 intrerectal) le vom da medicamente.

Febra peste 38.5 grade trebuie scăzută în primul rând prin metode fizice: dezbrăcăm copilul, îi dăm să bea lichide des şi cu înghiţituri mici – apă, lapte, ceai îndulcit sau nu, compot. Când creşte febra, copilul poate avea frisoane: tremură, se răcesc extremităţile. După ce se termină frisonul şi se încălzesc extremităţile îl putem şi împacheta în cearşaf sau prosop ud. Cearșaful sau prosopul cu care împachetăm copilul îl vom uda cu apă călduţă (nu rece!), apoi îl stoarcem bine, îl scuturăm (moment în care oricum se mai răceşte), apoi vom împacheta copilul în el, de la brâu în jos. Când îl împachetăm, vom da jos scutecul sau lenjeria. Ţinem copilul împachetat 5-10 minute, apoi scuturăm sau udăm din nou cearșaful şi îl împachetăm din nou pe copil încă 5-10 minute. Repetăm aceste etape de 4-5 ori, până când febra scade cu cel puţin 1 grad. Dacă dorim să îi facem baie de scădere a febrei, punem apă normal de caldă (38 de grade). Îi dăm jucării sau ne jucăm cu el în cadă, timp în care vom răci treptat apa. La duș procedăm la fel, scădem treptat temperatura apei. Poate sta în cadă (sub duș) 20-30 de minute, dar să nu îi fie frig. Dacă îi este frig îl scoatem din baie, îl ştergem şi îl îmbrăcăm normal.

Manevrele fizice de scădere a febrei este bine să le asociem cu medicamente antitermice, după schema de mai jos:

a. Paracetamol, care este recomandat de la naştere (suspensii: panadol, calpol, eferalgan).

b. Sau îi putem da Ibuprofen recomandat de la 3 luni şi 6 kg (există multe preparate pe piaţă, dintre cele mai cunoscute fiind ibugesic, ibalgin, nurofen, marcofen etc. şi supozitoare cu ibuprofen).

c. După 8 luni şi 8 kg se poate folosi metamizol sodic (alvotor, algocalmin şi varianta de supozitor novocalmin), dar este de preferat să îl folosim cât mai rar şi doar dacă febra este mare, peste 39.5 grade intrarectal.

Uneori, în timp ce creşte febra, copilul se poate simţi rău, să aibă frison, să i se facă foarte somn sau să verse. În aceste condiţii, foarte mulţi copii refuză medicamentele de tip suspensie şi va trebui să folosim supozitoare. În general, majoritatea copiilor tolerează bine episoadele de febra.

Trebuie să ştim că oricare din medicamentele antitermice pe care le folosim necesită cel puţin o oră să îşi facă efectul. În acest timp, dacă febra este mare (depăşeşte 39.5 intrarectal) şi dacă copilul nu are frison, putem să folosim metodele fizice de scădere a febrei (împachetările sau baia hipotermizantă).

Hidratarea este extrem de importantă. În perioada în care copilul are febră, de obicei 3-5 zile, pofta de mâncare scade, copilul este mai greu de mulţumit şi are nevoie de mult mai multă atenţie şi de răbdare din partea celor din jur decât de obicei. În această perioadă, chiar dacă copilul va mânca mai puţin, trebuie să avem grijă să îl hidratăm corespunzător. Poate primi lapte, apă, ceai, supă, compot. Dacă varsă sau are diaree va primi, alături de celelalte lichide, şi săruri de rehidratare.

Dacă nu vrea să bea ca de obicei, cu multă blândeţe şi răbdare îl vom convinge să bea în cantităţi mici, mai des. Mai ales când ia ibuprofen (nurofen, ibalgin, marcofen) este foarte important să menţinem o hidratare bună. Acest medicament se elimină renal şi devine toxic pentru rinichi când copilul nu are diureza bună. Dacă nu putem convinge copilul să bea destul, se poate pune la spital perfuzie pentru rehidratare.

 

Sursa: totuldespremame.ro

Adaugă comentariu