Studiu: Uniforme școlare în Moldova înseamnă cheltuieli suplimentare cu mult peste 2-3 mii de lei pentru fiecare copil

Studiu: Uniforme școlare în Moldova înseamnă cheltuieli suplimentare cu mult peste 2-3 mii de lei pentru fiecare copil

Impunerea uniformelor școlare în Moldova ar însemna cheltuieli suplimentare foarte mari și noi bătăi de cap pentru părinți. O astfel de concluzie a făcut Centrul analitic Independent „Expert-Grup”, care a realizat un studiu la acest capitol. Nota este prezentată în contextul în care Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) din Moldova examinează în prezent recomandările privind uniforma în școli și solicită opinii printr-un chestionar online pe pagina sa.

Experții afirmă că achiziționarea în fiecare an a unui set de uniformă școlară nouă - implică cheltuieli suplimentare semnificative pentru părinți. Prețul unui set școlar complet (toamnă-primăvară și iarnă, inclusiv cu haine de schimb), cumpărat 1 dată pe an, ar însemna pentru părinți cheltuieli obligatorii cu mult peste 2-3000 de lei pentru fiecare copil - ori acest cost este foarte mare comparativ cu nivelul salariul minim din Republica Moldova (2380 de lei lunar pentru un părinte angajat în sectorul real, și doar 1100 de lei pentru un angajat din sectorul bugetar) sau a salariului mediu pe economie (6150 de lei lunar).

Școlile și Guvernul au obligația morală să ia o atitudine responsabilă față de bugetele tuturor părinților. Orice măsuri compensatorii (ex. indemnizații) examinate pentru familiile social-vulnerabile nu vor fi un management suficient al impactului social, pentru că aceste costuri mari sunt o problemă și pentru familiile cu venituri medii, care reprezintă majoritatea părinților, de exemplu pentru o familie cu 2 copii și salarii de părinți bugetari. 

Între cele 2 extreme - cu sau fără uniformă - se recomandă ca MECC să adopte o cale de mijloc - doar un regulament general privind adoptarea unui cod vestimentar în școli, iar decizia de a adopta sau nu suplimentar o uniformă școlară unică - să rămână la discreția fiecărei școli, în anumite condiții permise de regulamentul MECC. Astfel, școlile vor avea autonomie și vor putea ține cont de situația din fiecare comunitate, de opinia părinților și a elevilor din acea școală.

Adoptarea unei uniforme clasice stricte în școli - scopul asigurării egalității sociale – paradoxal în contextul specific al pieței și prețurilor din Moldova poate avea efect diametral invers, fiind accesibilă doar pentru copiii din familiile cu venituri mari, și o mare problemă chiar și pentru o familie cu venituri medii cu 2-3 copii. Odată ce uniformele disponibile în vânzare diferă mult ca și preț și calitate (ex. calitatea se vede rapid chiar și după 2-3 spălări), va apărea un efect invers celui scontat: familiile cu venituri mari - vor avea uniforme mai scumpe și mai frumoase, iar copiii din familii cu venituri medii și modeste vor avea o garderoba mai limitată și cu aspect mai puțin reușit. Educația este obligatorie și gratuită, astfel frecventarea unei școli nu trebuie să creeze cheltuieli pentru părinți. 

 

Informații: expert-grup.org

Foto simbol: rg.ru

Adaugă comentariu