Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Alergologul Tatiana Gorelco: Înlocuirea laptelui de vacă cu cel de capră nu tratează alergia la copii!

Alergologul Tatiana Gorelco: Înlocuirea laptelui de vacă cu cel de capră nu tratează alergia la copii!

Șezătoarea mamelor din 3 aprilie curent a culminat cu teme de o mare importanță pentru părinți și anume „Bolile ascunse ale copiilor”. Printre acestea se numără și alergiile, iar medicul Tatiana Gorelco a prezentat mămicilor multiple mituri ce țin de alergia alimentară la copii.  Și dacă alergia la lapte este cea mai comuna dintre alergii, medicul a subliniat că înlocuirea laptelui de vacă cu cel de capră nu are nici un efect, atâta timp cât ambele conțin aceeași proteină.

Alergiile alimentare sunt reacții de apărare ale sistemului imunitar față de anumite alimente, mai precis față de anumite proteine conținute de acestea, care, în condiții normale, nu declanșează aceste reacții în organism. Doctorul în medicină, șef de secție alergologie la Institutul Mamei și Copilului, Tatiana Gorelco, a adus la cunoștința mămicilor faptul că conform statisticilor din Europa, fiecare al treilea copil suferă de probleme alergice. Cele mai frecvente alergii alimentare ale copiilor sunt la lapte, ouă, arahide (sau diverse tipuri de nuci), grâu, pește, fructe, carne. Deși o bună parte din ele sunt depășite după vârsta de 3 ani în procent de până la 85 la sută, totuși marea majoritate a problemelor alergice sunt considerate a fi cronice.

Simptome:

Copiii au, de obicei, aceleași simptome ca și adulții. Unele reacții sunt imediate, altele sunt întârziate, însă, în general, veți observa:

  • erupții în jurul gurii, nasului, ochilor, ce se pot extinde pe restul corpului (mai ales în alergiile la fructe și vegetale) și mâncărimi
  • umflarea ușoară a buzelor, a feței, în general
  • secreții nazale abundente sau nas înfundat
  • ochi înroșiți și înlăcrimați
  • gât iritat
  • greață
  • diaree sau constipație
  • crampe
  • respirație îngreunată
  • vomă

Conform celor spuse de către medic în cadrul șezătorii, iată și cele mai răspândite neadevăruri ori mituri în rândul mămicilor, de care ar trebui să uite:

- Alergia alimentară fără nivelul crescut de IgE nu există

- Alergia alimentară este motiv pentru întreruperea alimentației naturale și transferul copilului la alimentația cu formule lactice

- Includerea târzie a produselor complementare în rația copilului alergic este un avantaj pentru sănătatea lui

- Copilul cu alergie alimentară necesită obligatoriu tratament

- E nevoie de a trata disbacterioza pentru ca alergia alimentară să dispară

- În caz de alergie alimentară la laptele de vaci, copilul poate fi alimentat cu lapte de capră

Total greșit, iar dacă să ne oprim la ultimul mit, medicul atenționează că tratarea alergiei la lapte prin înlocuirea laptelui de vacă (pe care se bazează și laptele praf) cu lapte de capră (sau oaie), este inutilă, așa cum acesta din urmă are proteine asemănătoare cu cele din laptele de vacă, de aceea copilul poate avea o reacție alergică și la el.

De asemenea, trebuie să fim prudenți, căci aproape jumătate dintre copiii care au avut alergie la lapte este posibil să dezvolte o alergie față de altceva sau astm mai târziu.

Către final, doamna Gorelco a afirmat: „Înțeleg că nu e ușor de respectat un regim alimentar, dar cu siguranță e mult mai bine o dietă strictă pentru copil, decât întreținerea acestuia cu multiple medicamente.”

 

Foto: mamistietot.ro

Share:

Articole recomandate