Ce contraindicații sunt la vaccinare și care sunt precauțiile

Ce contraindicații sunt la vaccinare și care sunt precauțiile

În general, contraindicațiile și precauțiile la vaccinare dictează când nu trebuie administrate vaccinurile. Majoritatea contraindicațiilor și precauțiilor sunt temporare, iar vaccinul poate fi administrat mai târziu.

O contraindicație este o afecțiune a copilului sau adultului ce urmează a fi vaccinat. Asta deoarece afecțiunea crește semnificativ șansa apariției unei reacții adverse. De exemplu, administrarea vaccinului antigripal la o persoană cu reacție anafilactică la ou ar putea cauza afecțiuni grave sau deces. În general, vaccinurile nu trebuie administrate atunci când există contraindicații.

De fapt există foarte puține contraindicații și precauții cunoscute. În general, numai patru astfel de afecțiuni sunt considerate permanente: reacția alergică (anafilactică) sever la o componentă a vaccinului sau ca urmare a unei doze prealabile de vaccin, encefalopatia care nu se datorează unei alte cauze identificabile care apare în 7 zile de la vaccinarea pertussis, imunodeficiența severă combinată (SCDI) și un istoric de invaginație, contraindicație pentru vaccinul împotriva rotavirusului.

Afecțiunile considerate precauții permanente la dozele ulterioare de vaccin pertussis sunt temperatura mai mare de 40,5 grade la 48 de ore de la administrarea dozei, colaps sau stare de șoc (episod hipotonic-hiporesponsiv) la 48 de ore de la administrarea dozei, plâns persistent inconsolabil care durează peste 3 ore la 48 de ore de la administrarea dozei, sau criză, cu sau fără febră, care apar la 3 zile de la administrarea dozei.

Doua situații reprezintă contraindicații temporare pentru vaccinare cu vaccinuri vii: sarcina și imunosupresia.

Două afecțiuni reprezintă precauții temporare pentru vaccinare: afecțiunea acută moderată sau severă (pentru toate vaccinurile) și administrarea recentă a unui produs sanguin care conține anticorpi. Ultima precauție se aplică numai în cazul vaccinurilor MMR sau care conțin varicelă (cu excepția zoster).

 

Informații: csid.ro

Foto simbol: mirmam.pro

Adaugă comentariu